Meppel en Steenwijk voor één avond in Friese sferen: film Grutte Pier in première

Pier Gerlofs Donia (1480-1520), in de film 'Grutte Pier' van Steven de Jong afgeschilderd een goedmoedige reus.

Pier Gerlofs Donia (1480-1520), in de film 'Grutte Pier' van Steven de Jong afgeschilderd een goedmoedige reus.

In Steenwijk en Meppel werd er woensdagavond 26 oktober meer Fries gesproken dan anders. De Friese film ‘Grutte Pier’ ging in première bij Luxor Cinemas, en voor die gelegenheid ging regisseur Steven de Jong graag de provinciegrenzen over.

Naast Steven de Jong was ook acteur Jan Arendsz aanwezig, die de rol van Greve vertolkt. De bezoekers waren in de gelegenheid om de mannen vragen te stellen en om op de foto te gaan met een replica van het welbekende zwaard van Grutte Pier, die in de film gebruikt is.

De film vertelt het verhaal van Pier Gerlofs Donia, één van de kleurrijkste figuren uit de Friese geschiedenis. De vrijheidsstrijder vocht tegen de graven van Holland toen zij Friesland wilden overnemen. Er bestaat enige twijfel of Grutte Pier nou een vrijheidsstrijder of een plunderaar is, maar in deze film wordt hij in ieder geval als volksheld neergezet. De oplettende kijker kan ook nog iets Drents spotten, want een stuk van de film is in Orvelte opgenomen.

Vrijdag zal de film in première gaan in Sneek, waar Grutte Pier begraven ligt. Die dag is het 502 jaar geleden dat hij te overlijden kwam.