Mosquito Festival zet Meppeler bands in de spotlights

Clouso-eigenaar Marcel Haveman is hartstikke trots op het programma van het Mosquito Festival.

Clouso-eigenaar Marcel Haveman is hartstikke trots op het programma van het Mosquito Festival. Foto Harmen Boerwinkel

Het Meppeler Café Clouso staat zondag 28 mei, eerste pinksterdag, weer in het teken van het Mosquito Festival. Vanaf 13.00 uur kunnen popliefhebbers de hele middag en avond genieten van voornamelijk Meppeler bands. De optredens vinden afwisselend plaats op het binnenpodium en in de tuin aan de achterkant van het bekende muziekcafé aan het Zuideinde.

‘Aanmoediging om ook een band op te richten’

Het festival is een aantal jaren geleden opgezet met het doel om specifiek een podium te bieden aan Meppeler bands, maar bij deze derde editie zijn ook een aantal buitenlandse acts toegevoegd. „Om een compleet festivalprogramma te bieden ontkwamen we daar deze keer niet aan”, aldus eigenaar Marcel Haveman van Clouso. „Zie het maar als een aanmoediging aan de Meppeler muzikanten om het komende jaar een nieuwe band op te richten. Overigens komt het merendeel van de bands gewoon uit Meppel en ben ik hartstikke trots op het programma dat we kunnen bieden. De vorige keren was het Mosquito Festival steevast uitverkocht, ik ga ervan uit dat dit nu niet anders zal zijn”, aldus Haveman.

Buzz rond Jetlag Jenny

Een van de Meppeler bands op wie deze keer veel ogen gericht zullen zijn is Jetlag Jenny. De formatie rond zanger en liedjesschrijver Davic Roest timmert momenteel hard aan de weg met energieke poppunk, opgebouwd rond thema’s als gebroken harten en nostalgische herinneringen. Vorige maand presenteerde Jetlag Jenny het debuutalbum ‘Loser When It Comes To Love’. Ook aanwezig in Clouso is de uit Meppel afkomstige multi-instrumentalist Kidd Nebula, die vorig jaar debuteerde met ‘I Don’t Like Any Of You’. Op dit door hemzelf geschreven en geproduceerde vinylalbum presenteert hij zich met psychedelische indie-funk vol jaren tachtig synths en cleane beats.

Oude punk leeft nog volop

Een andere Meppeler band die acte de présence zal geven is de legendarische formatie The Vopos, een van de allereerste punkbands die Nederland ooit rijk was en een van de allerlaatste die na ruim veertig jaar nog steeds bestaat. De formatie rond de gebroeders De Grebber staat nog altijd garant voor een strakke set vol klassiekers, die door het publiek vaak luidkeels worden meegezongen. Min of meer in het verlengde hiervan liggen de optredens van Sekscocks, met muziek van o.a. The Damned en Buzzcocks, en ClousOFX, met covers van de Amerikaanse punkrockveteranen NOFX. Beide tribute bands zijn samengesteld uit vaste bezoekers van Café Clouso.

Brazilië en Engeland ook vertegenwoordigd

Uit Zwolle komt de band ÖtteGo, met garagepunk die recht uit hun hart komt. De andere niet-Meppeler bands zullen wat langer moeten reizen. Uit Brazilië bijvoorbeeld komt Mullet Monster Maffia, een van de meest actieve bands van de Zuid-Amerikaanse scene. Sinds 2008 maken ze wereldwijd furore met hun surfpunk met metal- en psychobilly-invloeden. Ook uit Brazilië komt soloact Big Bull, terwijl Engeland wordt vertegenwoordigd door Los Pepes. Deze Londense band speelt vrolijke uptempo powerpop met kenmerkende Britse discipline.

Meppeler duetten

Een bijzondere bijdrage wordt deze keer geleverd door Evert Jepma, voormalig eigenaar van gitaarwinkel The Guitar Box en vast lid van bluegrassgezelschap Flat Mountain. Sinds kort speelt Jepma ook als solo-act en naast dit eigen repertoire zal hij op het Mosquito Festival een serie speciale duetten uitvoeren met andere Meppeler muzikanten.

Het Mosquito Festival begint om 13.00 uur. Tickets kosten €15,- in de voorverkoop en €20,- aan de deur (mits niet uitverkocht). Meer informatie is te vinden op clousotickets.nl en de facebookpagina van Café Clouso.