Rondleiding locaties in Vollenhove waar het gebeurde in 1572

Het 17e eeuws Vollenhove. Foto: Cultuur Historisch Centrum

Het jaar 1572 is het begin van de ‘geboorte van Nederland’ én een keerpunt in de Tachtigjarige Oorlog (1568 – 1648). Het was een heftige strijd: oorlog en voor een deel ook burgeroorlog. Dit herdenkingsjaar vinden veel activiteiten plaats, ook in de gemeente Steenwijkerland.

De stad Vollenhove lag van 1572-1592 in de frontlinie in de strijd om de steden Kampen en vooral Steenwijk, de poort naar Noord-Nederland waar de stadhouder van de koning heel lang stand hield tegen de troepen van de Staten-Generaal - waaronder de voormalige watergeuzen. Meer hierover is te lezen op de website van het Stadsmuseum; chcvollenhove.nl in het artikel ‘De Opstand en Vollenhove’.

Op 30 juli om 14.00 uur is er een rondleiding langs alle locaties in Vollenhove die in deze periode een rol speelden, met deskundige uitleg van de gids. Belangstellenden voor die periode in de vaderlandse geschiedenis kunnen zich opgeven voor deze rondleiding via info@chcvollenhove.nl. De rondleiding start om 14.00 uur bij het Stadsmuseum aan de Bisschopstraat 36, Vollenhove en duurt een uur en een kwartier. Ook op 13 en 20 augustus vindt deze rondleiding plaats. Voor het hele programma in Steenwijkerland zie steenwijkerland.nl .

Nieuws

menu