Tekeningen Jan van Rossum nog deze week te zien in Alta Bosca

Tekening van Jan van Rossum.

Tekening van Jan van Rossum. Foto Alta Bosca

Bij Galerie Alta Bosca aan de Stationsweg 66 is zaterdag 29 en zondag 30 april kunst te zien van de in Steenwijk woonachtige kunstenaar Jan van Rossum. In zijn kunst laat Van Rossum zich inspireren door de natuur rond Steenwijk.

Zijn schilderijen en tekeningen roepen de rietvelden en moerasbossen van de Wieden en de Weerribben op. Andere werken doen denken aan braamstruiken of wilgen. Ook Van Rossums voorliefde voor aardtinten is te herleiden tot zijn directe omgeving. Toch werkt de kunstenaar niet rechtstreeks naar de waarneming. In de beslotenheid van het atelier worden de indrukken van buiten omgezet in autonome composities van kleuren, lijnen, ritmes en structuren.

De schilderijen en tekeningen van Van Rossum zijn onderdeel van de duo-expositie met Tanja van Abbema. De assemblages van Tanja van Abbema worden gemaakt van gevonden of gekregen materiaal als roestig ijzeren drijf- en sloophout. De afgedankte spullen worden samengevoegd tot objecten met een nieuwe, eigenzeggingskracht. De verweerde oppervlakken bindende delen aan elkaar en verlenen op die manier de vaak ongewone combinaties toch een grote mate van vanzelfsprekendheid. „In het vergankelijke toont zich het eeuwige”, aldus Van Abbema.

Galerie Alta Bosca richt zich hoofdzakelijk op hedendaagse kunst uit Noord-Nederland. Galeriehouder Feico Hoekstra organiseert al ruimtwintig jaar tentoonstellingen voor musea als de Fundatie in Zwolle, Beelden aan Zee in Den Haag, Museum MORE in Gorssel en Museum Belvédère in Heerenveen. De galerie is alleen in het weekend open, op zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur.