Theaterbezoek Rabo Theater De Meenthe komt weer op gang, 'maar er is nog altijd corona-angst'

Een foto van het eindejaarscabaret Terug naar Steenwijk in 2019. Dit jaar trekt het cabaret 1700 bezoekers. Archief Wilbert Bijzitter

Na een aarzelend begin lijkt Rabo Theater De Meenthe de weg naar prachtige bezoekersaantallen weer gevonden te hebben. Het theater denkt op 31 december 33.500 kaarten aan de man te hebben gebracht en verwacht dat het rond de 47.500 als eindstand bereikt in juni 2023.

Dat is 10% minder dan voor de coronaperiode, maar veel beter dan de eerste verkopen deden vermoeden. „Pas in december is de verkoop van theaterkaarten weer naar normale omvang gestegen. De voorstellingen in de laatste 2 weken voor kerst waren goed voor 2600 bezoekers, de familie en kindervoorstellingen in de kerstvakantie brachten ruim 2000 bezoekers naar het theater en het eindejaarscabaret trekt dit jaar 1700 bezoekers!”, licht directeur Han Evers toe.

Klassiek heeft het moeilijk

In Overijssel en Drenthe is het algemene beeld dat het theaterbezoek achter loopt. „Met name klassieke muziek, toneel, dans en ballet en wereldmuziek blijft achter in bezoekersaantallen. Vooral klassieke muziek heeft het landelijk zwaar met een daling van 30% bezoekers. Ook is er nog aarzeling bij bezoekers om naar jonge talenten te komen kijken. Bekende namen en vooral muziekvoorstellingen hebben geen last van een teruggang van bezoekers en is er zelfs vaak sprake van bezoekersgroei”, zegt Evers.

Wat is de oorzaak hiervan? „Het lijkt erop dat vooral corona-angst, die er nog altijd is, de belangrijkste oorzaak is voor het achterblijven van bezoekersaantallen en in mindere mate de inflatie, de oorlog in de Oekraïne en de energieprijzen”, vermoedt Evers.

Topcabaret

In de tweede helft van het theaterseizoen presenteert Rabo Theater De Meenthe nog 81 voorstellingen waaronder een unieke serie topcabaret, te beginnen op 10 en 11 januari met 2 avonden Youp van ’t Hek, gevolgd door onder andere Daniël Arends, Ronald Goedemondt, Patrick Laureij en Henry van Loon en een uniek optreden van The Analogues.

Nieuws

menu