Theun Krikke uit Pesse exposeert in Kulturhus Giethoorn. 'Het blijft een uitdaging om licht te pakken'

Zelfportret van Theun Krikke. Foto: Theun Krikke

Theun Krikke, geboren in Steenwijk, nu wonende in Pesse, exposeert gedurende de maanden april en mei in het Kulturhus in Giethoorn. Zijn oevre is zeer uiteenlopend. Veelal verbazen expositiebezoekers zich over het feit dat het geëxposeerde werk van één kunstenaar is.

Krikke wil zich niet laten ‘vangen’ in een bepaalde stijl of richting. Soms is zijn werk heel gedetailleerd, maar soms ook met vluchtige snelle toetsen. Krikke schildert vaak naar eigen gemaakte foto’s, plein air (naar werkelijkheid) of puur naar fantasie. De beleving van het juiste licht van dat moment vindt hij belangrijk. In een split second kan licht een situatie veranderen. Middels fotografie wil hij juist dat juiste moment vastleggen.

Creativiteit kwijt in werk

Tot zijn 25ste jaar is Theun Krikke veel met tekenen en schilderen bezig geweest. Hij had graag de kunstacademie willen volgen, maar dat was in die tijd geen gewoonlijke richting om toekomstgericht je boterham te verdienen. Toch kon hij zijn creativiteit wel kwijt in zijn werk. Van decorateur tot etaleur, en later ging hij meer de grafische richting in als grafisch vormgever en ontwerper. In zijn vrije tijd kwam er toen van tekenen en schilderen niets meer terecht.

Sinds een een jaar of 15 is hij wel weer actief bezig met schilderen en heeft hij het gevoel de jaren waarin hij niet heeft geschilderd in te moeten halen en nog tientallen beelden op doek te moeten zetten. Er gaan dan ook niet veel dagen voorbij waarop hij niet met schilderen bezig is. Hoewel Krikke autodidact is, heeft hij cursussen en workshops gevolgd bij collega-schilders en probeert hij zoveel mogelijk technieken uit om tot een tevreden resultaat te komen. Zo volgt de inwoner van Pesse momenteel ook lessen bij Keimpe van der Kooi, kunstenaar en docent aan de klassieke academie in Groningen. „Uitgeleerd raak je nooit in dit vak”, stelt Krikke.

Kritisch

Zelf geeft hij ook lessen en zo nu en dan een workshop. Op het resultaat van een gemaakt werk is hij erg kritisch. „Ik weet dat je, hoe lang je ook schildert, altijd van je vorige werken kunt en moet leren. Prachtig vind ik het ook om werk van oude meesters en hedendaagse kunstenaars te bewonderen. Van tijd tot tijd ben ik dan ook te vinden in musea.” Zo’n bezoek stimuleert je enorm om dan ook weer zo snel mogelijk je penselen weer op te pakken en te gaan schilderen. Voor zijn eigen werk haalt hij inspiratie uit het leven van alledag en laat hij zich inspireren doorprikkels uit zijn omgeving. Voortdurend wordt hij ‘belaagd’ door beelden die hem aanspreken, die hij vast wil leggen: mensen, straattaferelen of prachtige natuurbelevenissen. Vooral licht blijft hem boeien. „Vandaar dat het ook iedere keer weer een uitdaging blijft om dat licht te pakken te krijgen op het doek.”

Om een herkenbare stijl geeft Krikke niet zoveel. Vaak wordt bij een expositie door bezoekers gevraagd welke kunstenaars er allemaal ‘hangen’. Als hij dan antwoordt dat alleen zijn werk er hangt, zijn veel bezoekers verbaasd. Theun: „Maar emotie laat zich niet altijd in een bepaalde stijl weergeven, en daarom is experimenteren daarin erg belangrijk.” Juist emotie vindt hij erg belangrijk in zijn werk.

De overzichtstentoonstelling is te bezoeken in de maanden april en mei in het Kulturhus aan het Eendrachtsplein 1, 8355 DL in Giethoorn.

Nieuws

menu