Vincent van Goghjaar in Drenthe: 400 basisschoolleerlingen bezoeken het Drukkerijmuseum Meppel

‘Vincent van Gogh en kleur’ is het thema van de expositie, die nog tot en met juni te zien is.

‘Vincent van Gogh en kleur’ is het thema van de expositie, die nog tot en met juni te zien is. Foto van 'Zelfportret met strohoed' van Vincent van Gogh

In het Drukkerijmuseum Meppel aan de Kleine Oever 11 is momenteel in de expositiezaal een tentoonstelling ingericht met als thema ‘Vincent van Gogh en kleur’. De bezoekers kunnen hier veel kennis opdoen over Vincent en de materialen die hij gebruikte voor zijn kleur in de verf en tekeningen.

Basisscholen in de gemeente Meppel e.o., kregen de mogelijkheid om hun leerlingen via CultuurKlik (Scala) op te geven voor een leer- en werkbezoek aan het Drukkerijmuseum Meppel. Er werd een speciaal programma voor hen samengesteld:

Wat deed Vincent rond 1883 in Drenthe met schetsen en schilderen? Dit wordt middels een video en door vrijwilligers uitgelegd. Deze periode was voor Van Gogh zeker een sobere en donkere tijd, maar hij leerde wel veel over het zware boeren- en vervenersleven in Hoogeveen en later bij Nieuw-Amsterdam, in die tijd een kale en onherbergzame streek waar de armoede overheerste.

Tijdens het bezoek aan het museum krijgen de kinderen per groepje opdrachten die vooral met drukken en kleur te maken hebben.

Er wordt een portret van Vincent op een oude (1827) kniehevelpers afgedrukt. Ook wordt er een kartonnen doosje gestanst en een zonnebloem gezeefdrukt. Met een centrifuge wordt een waar kunstwerk gemaakt, zodat de kinderen kennis kunnen maken met de werking van kleur. Op deze manier kunnen de leerlingen kennis maken met: Vincent van Gogh-gedrukt met machines en enkele materialen uit zijn tijd in het Drukkerijmuseum van Meppel. Alle producten die zij produceren mogen ze uiteraard meenemen!

Expositie

Tegelijkertijd is er voor reguliere bezoekers van het museum in de expositiezaal een tentoonstelling ingericht met als thema ‘Vincent van Gogh en kleur’. Men kan hier veel kennis opdoen over Vincent en de materialen die hij gebruikte voor zijn kleur in de verf en tekeningen. Want het zijn de drukkers en uitgevers die Vincent uiteindelijk beroemd hebben gemaakt.

De expositie loopt tot eind juni 2023. Museumjaarkaart is geldig. Het Drukkerijmuseum is elke dinsdag- tot en met vrijdagmiddag geopend van 13.00 tot 17.00 uur. www.drukkerijmuseum-meppel.nl