't Lam ontmoet: 'Mesjokke'

Maarten Wansink komt vrijdagavond naar Blokzijl. Foto t Lam Ontmoet

Mesjokke is de nieuwe voorstelling van acteur Maarten Wansink en deze is aanstaande vrijdagavond 20 januari te zien in het Doopsgezinde Kerkje ‘t Lam aan de Breestraat 2.

„Theater opvoeren in ‘t Lam is altijd een bijzondere en intieme ervaring,” vertelt Karin Klomp van de organisatie ‘t Lam Ontmoet. „Want de kerk is nooit als theaterpodium bedoeld en heeft nauwelijks technische faciliteiten die bij een theater horen. Er is niet of nauwelijks ruimte voor decor. Dat maakt het voor acteurs/actrices/gezelschappen een uitdaging om goed over het voetlicht te komen. Er is eigenlijk maar één theatervorm die het beste past: de monoloog, waarbij een acteur/actrice helemaal alleen en met weinig middelen ‘het verhaal vertelt’. Dit levert in de regel indrukwekkend theater op; de lijn tussen podium en publiek is dun en acteur/actrice en publiek zitten als het ware ‘op elkaars lip’. De ‘durfals’ die bij ons het podium beklimmen zijn écht een bezoek waard. Want dit is eigenlijk theater in optima forma!”

Dit keer is het acteur Maarten Wansink die het aandurft om in een klein kerkje alleen op het podium te gaan staan. Zoals vóór hem Helmert Woudenberg, Oda Spelbos (Flikken Maastricht) en Krisjan Schellingerhout (De Stamhouder) dat gedaan hebben in ‘t Lam.

De komedie Mesjokke van Wansink is een tweeluik. Twee onafhankelijke, geestige monologen. We zien na elkaar Gerard en Jo in gesprek met zichzelf en met hun kwelgeesten. Gerards’ bestaan wankelt als zijn moeder een oude kennis tegen het lijf loopt. Een Brabantse brulboei die met haar naar Tenerife wil. Jo houdt de buren vanachter de vitrage scherp in de gaten. Dat gaat daar helemaal niet goed met die nieuwe bewoners. Jo klimt maar weer eens in de pen voor een gepeperde brief.

Acteur Maarten Wansink heeft een aanzienlijke staat van dienst, al zal zijn naam misschien niet direct bij iedereen bekend zijn. Maarten was onder meer te zien in de televisieserie Klem II en hij was jarenlang dé Huispiet in Het Sinterklaasjournaal. Verder speelde hij in de musical Soldaat van Oranje, op De Parade en hij speelde de schoonvader van Johan Cruijff in de dramaserie van de VPRO.

Reserveren voor de voorstelling via: karin@karinklomp.nl

Nieuws

menu