Niek van der Oord geeft lezing bij Historische vereniging IJsselham over Jodenkamp It Petgat

Niek van der Oord is een bekend gezicht op het gebied van historie in de achtertuin. Foto: Archief Hilbrand Dijkhuizen

Niek van der Oord geeft op donderdag 19 januari een lezing over de geschiedenis van het Joodse Werkkamp It Petgat. Van der Oord is uitgenodigd door de Historische vereniging IJsselham om te komen vertellen in de Landerijen in Oldemarkt.

Niek van der Oord is een bekend gezicht op het gebied van historie in de achtertuin. Een schrijver in hart en nieren. Aan de ene zijde een geslepen journalist, maar aan de andere kant ook een verfijnde boekschrijver bekend van de boeken uitgegeven Mankeert ons aan een goed adres ‘ brieven en getuigenissen uit de jaren 1936-1945’ (2000) , Jodenkampen (2000) en Meisje vermist! ( 2014).

De lezing Van der Oord is op donderdag 19 januari in de Landerijen in Oldemarkt. De inloop van de lezing is vanaf 19.30 uur en begint om 20.00 uur. Niet leden van de historische vereniging IJsselham betalen drie euro.

It Petgat

Wanneer wij de geschiedenisboeken in duiken wordt vooral de hoofdmoot gelegd op kamp Westerbork. Wanneer je een stukje onderzoek doet kom je erachter dat er veel meer speelde omtrent Jodenkampen in Nederland. „Niet ver vanaf de voormalige gemeente IJsselham was het werkkamp It Petgat. Om precies te zijn zes minuten rijden met de auto van het Historisch centrum. Is het ons ontgaan dat hier een Joods werkkamp heeft gestaan tussen juni 1942 en oktober 1942?”, vraagt de Robert van den Belt zich af namens de historische vereniging.

Een oproep aan de jeugd

„Wij als historische vereniging IJsselham nodigen bij deze lezing ook graag de jeugd uit. Wat is er vroeger gebeurd op het gebied van de Tweede Wereldoorlog en wat kunnen wij hiervan leren? Op school wordt er geregeld over vertelt en gesproken, maar het was dichterbij dan wij onszelf kunnen voorstellen. Dus een oproep voor onze jeugd: misschien is het iets voor jouw om de lezing bij te wonen?”

Nieuws

menu