‘We proberen er weer een beetje leven in te krijgen’

In 2006 werden nieuwe speelwerktuigen geplaatst bij de Spokeplas. Die zijn inmiddels verdwenen, maar er komen nieuwe.

In 2006 werden nieuwe speelwerktuigen geplaatst bij de Spokeplas. Die zijn inmiddels verdwenen, maar er komen nieuwe. Archieffoto Niek van der Oord

Noordwolde - Met mooi weer op komst en de vakanties volop gaande, is de kiosk bij de Spokeplas weer open. Goed nieuws, dat wat Peter Homma van ijsboerderij De Saks betreft van de daken geroepen mag worden.

Hij heeft de deuren van de kiosk nu ruim een week open. Over de verkoop van de eten- en drinkwaren is hij tevreden. Vooral het in Steggerda zelf gemaakte ijs gaat hard. ‘IJs kunnen de mensen zelf niet meenemen naar de plas. Ze zijn erg enthousiast en komen er voor terug’, aldus Homma.

Dagbesteding

Heel bewust wordt het aanbod bescheiden gehouden. Frisdrank, snoepgoed, chips en koffie met gebak behoren, naast veel smaken schepijs, tot het assortiment. De Dagbesteding Spokedam ondersteunt de familie Homma zoveel mogelijk. ‘Die maken alles schoon en zorgen dat de toiletten en alles rondom netjes blijft. Ook maaien ze het gras.’ Vroeger moesten de pachters dat allemaal zelf voor hun rekening nemen.

Prachtig gebied

Als kind kwam Peter Homma zelf al bij de Spokeplas. Hij herinnert zich de tijd dat er dagelijks duizenden mensen verpoosden. Die tijd is al lang geschiedenis. De Spokeplas verloor de afgelopen jaren steeds meer van zijn aanvankelijke charme. ‘Dat is jammer omdat het een prachtig gebied is waar je mooi kan zwemmen, wandelen en genieten van de natuur.’

Plan van aanpak

Er wordt nu getracht het tij te keren. Plaatselijk Belang De Eendracht heeft samen met betrokken inwoners een plan van aanpak gemaakt. Om de loop er weer in te krijgen, stelde de gemeente 15.000 euro beschikbaar. Het streven was om dit jaar nieuwe speeltoestellen te plaatsen, maar corona gooide roet in het eten.

Nieuwe zandlaag

Waarschijnlijk komen die er volgend jaar. Ook het aanbrengen van een nieuwe zandlaag op het strand staat op stapel. ‘We proberen er weer een beetje leven in te krijgen en er voor iedereen nog het beste van te maken in dit bijzondere jaar’, zegt Homma over zijn bedoelingen. Bij mooi weer zijn de kiosk en het terras vanaf het middaguur zeven dagen per week open.

Peter Homma is nieuwsgierig of de loop weer naar de Spokeplas en de kiosk terugkeert. Het gebied heeft potentie genoeg.