A.Z. (20) uit Dwingeloo accepteert straf voor veroorzaken dodelijk ongeval Havelte: 'Hoop dat dit nabestaanden zal helpen in verwerking'

A.Z. voor de rechtbank in Assen. Tekening: Heleen van den Broek

A.Z. voor de rechtbank in Assen. Tekening: Heleen van den Broek

De 20-jarige A.Z. uit Dwingeloo gaat niet in hoger beroep tegen de straf die hij kreeg opgelegd voor het onder invloed en met veel te hoge snelheid veroorzaken van een ongeval met twee jonge doden bij Havelte.

Zijn advocaat Suzan Özsaran laat dat namens haar cliënt weten. Dit betekent dat Z. een jaar moet zitten in een jeugdgevangenis. Daarnaast blijft een jaar celstraf boven zijn hoofd hangen, mocht hij na zijn detentie weer in de fout gaan.

,,Mijn client legt zich neer bij de uitspraak van de rechtbank”, zegt de raadsvrouw. ,,Hij zal niet in hoger beroep gaan. Hij geeft aan zijn verantwoordelijkheid hierin te willen nemen en hoopt dat dit de nabestaanden ook zal helpen in de verwerking van deze tragische gebeurtenis.”

Samen op de bijrijdersstoel

De jonge man reed in de vroege ochtend van 17 april vorig jaar in een auto, raakte en botste tegen een boom. De 16-jarige Maud Hidding uit Koekange en de 21-jarige Erwin Jongebloed uit Dwingeloo - die samen op de bijrijdersstoel zaten - kwamen om het leven.

Twee andere jonge inzittenden en A.Z. zelf raakten zwaar gewond. De automobilist uit Dwingeloo had als beginnend bestuurder zes tot tien keer meer gedronken dan is toegestaan en reed meer dan 105 kilometer per uur waar 60 mag.

Roekeloos

Tijdens de emotionele rechtszaak eind februari werd naast drie jaar rijontzegging door het Openbaar Ministerie 1,5 jaar gevangenisstraf tegen Z. geeist. De rechtbank kwam twee weken geleden tot een andere straf: twee jaar jeugddetentie, waarvan de helft voorwaardelijk. Naar het oordeel van de rechtbank had hij roekeloos gereden, de zwaarste vorm van schuld bij verkeersongelukken. Daardoor veroorzaakte hij een ongeval waarbij twee doden en meerdere gewonden zijn gevallen.

Op advies van de reclassering is Z. door de rechtbank vanwege zijn jonge leeftijd veroordeeld op basis van het adolescentenstrafrecht. Het OM vond dat hij naar een gewone gevangenis voor volwassenen moest. De rechtbank is het daar niet mee eens en legde jeugddetentie op. Toch gaat ook het OM niet in hoger beroep. ,,Wij kunnen ons vinden in de uitspraak van de rechtbank”, laat een woordvoerder weten.