Vuilnis, zand, banden en puin. Chaos op snelwegen rondom Assen, Meppel en Hoogeveen. 'Je houdt je hart vast als je mensen eromheen ziet slalommen'

Op de A28 ligt tussen Staphorst en Zwolle in beide richtingen mest en stro op de weg. Foto: Martijn Bijzitter

Actievoerders dumpten woensdag vuilnis op de snelwegen in het zuiden van de provincie Drenthe. De actie zorgt voor een ongeluk, vertraging en grote irritatie.

Onder meer rondom Meppel en tussen Hoogeveen en de Duitse grens werd veel afval gedumpt. Vaak ging het enkel om op- en afritten, maar op sommige plekken (zie foto) werd de hele snelweg (met uitzondering van de vluchtstrook) geblokkeerd.

In Assen werd in de middag nog grond op de weg gestort bij de afslag Assen Zuid en bij de afslag naar het TT Circuit.

Het kostte Rijkswaterstaat veel tijd om de blokkades op te ruimen. Rond het middaguur was de A37 tussen Hoogeveen en de Duitse grens vrij. Het duurde tot een uur of drie voordat een blokkade op de A32, net boven Meppel, was opgeruimd. Ten zuiden van Meppel, op de A28 is het verkeer om 15.20 nog steeds gestremd.

Oproep

Ben je op enigerlei betrokken bij de acties op en om de snelwegen en/of de gevolgen daarvan? We zouden graag met je in contact komen. We gaan zorgvuldig en vertrouwelijk om met je gegevens. We zijn bereikbaar via digitaal@dvhn.nl en op 0651493039.

Via de website van Rijkswaterstaat is te volgen welke wegen zijn afgesloten.

Bedreigingen en een ongeluk

In het begin van de avond meldt RTV Oost dat het opruimen van het afval op de A1 bij Voorst (Overijssel) is gestaakt. Bedrijven die de rommel moesten opruimen werden bedreigd.

Eerder op de dag reed een auto in op een hoop balken en andere rommel op de A32, meldt Rijkswaterstaat. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt.

‘Stop met deze acties’

Een woordvoerder van Rijkswaterstaat reageert geïrriteerd op de acties. „Ik heb huisvuil, autobanden en brandende strobalen op de weg zien liggen”, zegt hij aan de telefoon. „Je houdt je hart vast als je ziet hoe mensen daar omheen slalommen.”

Hij noemt de acties volstrekt onwenselijk en gevaarlijk. „De bermen zijn kurkdroog op dit moment. Als je spullen in de brand steekt, slaat die brand zo over.” Rijkswaterstaat, de veiligheidsregio’s en de politie roepen de boeren op te stoppen met dit soort acties.

Minister Mark Harbers (Infrastructuur) heeft geen goed woord over voor de protestacties woensdag op diverse snelwegen. „Iedereen mag demonstreren, maar dit soort acties moeten stoppen”, aldus de bewindsman.

Ook boerenpoliticus Caroline van der Plas (BBB) roept op te stoppen met de acties. Ze snapt de boosheid, schrijft ze op Twitter. „Wel wil ik #boeren die branden en blokkades veroorzaken en acties voeren die gevaar opleveren voor mens/omgeving, oproepen hiermee te stoppen.”

Begrip bij FDF

Boerenactiegroep Farmers Defence Force heeft wél begrip voor de acties. „Als je mensen zo ontzettend boos maakt, dan krijg je dit”, zegt secretaris Sieta van Keimpema. „Daar moet je niet raar van opkijken.”

Nieuws

menu