Anna Koper presenteert met team vliegende waterstofboot

Anna Koper TU Delft Solar Boat Team

Steenwijk - Anna Koper uit Steenwijk maakt deel uit van het het TU Delft Solar Boat Team, dat donderdagavond het ontwerp van zijn nieuwste boot bekendmaakte. Dit jaar geen boot op zonne-energie, maar de eerste vliegende waterstofboot ter wereld.

De 21-jarige Anna Koper is opgegroeid in Steenwijk en is na het behalen van haar diploma aan middelbare school RSG Tromp Meesters in Steenwijk begonnen aan de studie Industrieel Ontwerpen aan de TU Delft. Dit jaar heeft zij haar studie aan de kant gezet om als Exposure mee te werken aan het Hydro Motion Project van het TU Delft Solar Boat Team.

Boten op zonne-energie

Het team heeft in de afgelopen jaren succesvolle prestaties neergezet met haar boten op zonne-energie. Dit jaar gaat het team een nieuwe grote uitdaging aan; er zullen geen zonnepanelen meer op de boot aanwezig zijn, maar er zal groene energie zijn opgeslagen in de vorm van waterstof. Een ander groen alternatief met grote potentie voor de huidige maritieme industrie. Dit is een project dat nog nooit eerder is uitgevoerd, omdat het team de boot ook wil laten vliegen. Het team is erg enthousiast over dit nieuwe project genaamd Hydro Motion.

Spectaculair

Donderdagavond werd de eerste vliegende waterstofboot ter wereld online op een spectaculaire wijze gepresenteerd. Anna Koper is verantwoordelijk voor de video’s, evenementen en de website. „Ik vind het zelf dan ook erg interessant om via deze kanalen ons team op de kaart te zetten en uit te zoeken hoe wij dit optimaal kunnen doen. Ik vind het daarnaast heel erg mooi om te zien dat ons hele team zich zo hard inzet voor één doel: het inspireren van verandering in de maritieme sector en het werken aan een groene toekomst. We doen dit echt samen als een team en het is heel gaaf wat we binnen een jaar kunnen bereiken”.

Met het project werken de teamleden toe naar een enorm uitdagende wedstrijd: de Solar & Energy Boat Challenge die volgend jaar juli in Monaco zal plaatsvinden. De boot wordt dit jaar ontwikkeld door 21 ambitieuze studenten. Ze willen hiermee de maritieme sector, momenteel een grootverbruiker van fossiele brandstoffen, inspireren sneller te bewegen naar een groene toekomst.

‘We kijken uit naar de race in Monaco’ 

Anna heeft zin in deze uitdaging. „Dit jaar ligt mijn focus vooral op het project en wil ik iets heel gaafs neerzetten met het team. We kijken natuurlijk met z’n allen uit naar de race in Monaco en wat we daar kunnen laten zien met onze waterstofboot. Mijn plan voor volgend jaar is om een master te beginnen aan de TU Delft op het gebied van industrieel ontwerpen. Ik denk dat ik mijn ervaringen en kennis van dit jaar hierin goed mee kan meenemen.”