Bang voor naalden, maar wel een coronaprik? GGD IJsselland zet Virtual Reality-bril in mét muziek

Bang voor naalden, maar wel een coronaprik? Bij GGD IJsselland zetten ze nu een prik met behulp van een VR-bril. Foto: GGD IJsselland

Wat doe je als je heel bang bent voor naalden maar toch graag een coronaprik wilt krijgen? GGD IJsselland zet vanaf deze week de VR-bril en muziek in voor mensen met prikangst.

‘De GGD wil iedereen de mogelijkheid geven om zich tegen corona te laten vaccineren. Zo kunnen mensen met prikangst bij alle vaccinatielocaties van GGD IJsselland terecht. Daar kunnen zij rekenen op extra begeleiding en steun van een ‘buddy’. Een ‘buddy’ is iemand die bij je blijft en je begeleidt tijdens het hele proces’, vertelt arts Margot Baardse.

‘Op onze locatie in Zwolle hebben we vanaf deze week ook een VR-bril en koptelefoon liggen. Virtual Reality is een computertechniek waarbij het lijkt alsof je in een andere werkelijkheid bent. Door de speciale bril wordt de zichtbare werkelijkheid vervangen door een computergegenereerd beeld.’ Volgens Baardse is de angst voor het prikken zelf voor deze mensen een enorme drempel om een prik te halen. Een goede begeleiding èn afleiding kan volgens haar helpen om toch een vaccinatie te halen.

Zonder afspraak

Bij de GGD IJsselland kunnen mensen zonder afspraak een coronaprik halen op de vaste locaties en wordt de vaccinatiebus ingezet in verschillende dorpskernen en wijken. Bij de vaccinatiebus kunnen mensen terecht voor een eerste of tweede prik, maar ook voor informatie.

Nieuws

Meest gelezen

menu