De mannen van Gula Beers. Van links naar rechts: Arno, Eric, Peter, David en Simon.

Bierbrouwer Gula Beers uit Meppel timmert aan de weg met enthousiasme en presenteert vijfde bier

De mannen van Gula Beers. Van links naar rechts: Arno, Eric, Peter, David en Simon. Foto: Martijn Bijzitter

In de rubriek ‘Made in...’ laten we zien wat bedrijven in onze regio allemaal maken en vertellen we het verhaal achter die producten en ondernemingen. Deze keer Gula Beers.

Een gezellige avond met vrienden kan zomaar uitgroeien tot een bedrijf. Zo ontstond Gula Beers, toen Meppelers Simon en Eric de Jong, Peter van Driesum, Arno Visser en David Pereboom in 2017 hun eerste biertje brouwden bij Simon thuis. Inmiddels is Gula Beers verkrijgbaar bij 35 horecagelegenheden en diverse lokale supermarkten en slijterijen. Vandaag wordt hun vijfde bier geïntroduceerd bij Villa Kalkoven in Meppel.

Uit het verhaal dat Simon en Peter namens de groep vertellen, blijkt dat ongebreideld enthousiasme het fundament vormt van het bedrijf. Ondernemers willen ze zichzelf eigenlijk niet noemen, want het opgebouwde is volledig organisch ontstaan. „In de tuin van Simon besloten we eens zelf een biertje te brouwen”, vertelt Peter. „Dat was drinkbaar en maakte ons zo enthousiast dat we wilden investeren in betere apparatuur en er een bedrijf van wilden maken.”

Simon laat het eerste flesje zien. „Er zit wat bezinksel in de fles, maar de smaak was goed”, vertelt hij. „We hebben het anderen laten proeven om feedback te krijgen en kregen steeds vaker de vraag of ze het ergens konden kopen. De eerste investering was een ketel waarmee we 30 liter bier kunnen maken. Die gebruiken we nu nog steeds voor proefbatches.”

Amateurbrouwer van Noord-Nederland

In hun enthousiasme schreven de mannen zich in voor een wedstrijd in Groningen, waar de beste amateurbrouwer van Noord-Nederland werd gekozen. „We wonnen, terwijl er ervaren brouwers meededen. Dat leverde wat naamsbekendheid op en natuurlijk nog meer motivatie om door te blijven ontwikkelen.” Gula Beers werd ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en van het eerste bier, Sweet I.P.A., werd 500 liter gebrouwen. „We maakten er een feestje van met Slijterij Kisjes, hapjes van Sukade en in aanwezigheid van de burgemeester. Na dat weekend was alles uitverkocht.”

Simon, Peter, Eric, Arno en David kennen veel mensen en hun enthousiasme werkt aanstekelijk. Moeiteloos regelen ze daardoor de mooiste introductiefeestjes. Zo werd het tweede bier, Zonneblond, Meppel binnen gevaren met de boot Vereniging III. Simon: „Vandaag introduceren we White Zen, ons vijfde bier. Dat doen we in de Gula Bierstraat, waar mensen coronaproof door rijden. Villa Kalkoven zorgt voor een diner to go.”

‘We zijn geen laptopbrouwers’

De bieren van Gula Beers worden gebrouwen in een ketel die bij een brouwerij wordt gehuurd, zodat er geen vaste lasten zijn voor een pand. „Maar we zijn geen laptopbrouwers die alleen het recept mailen. We brouwen alle bieren zelf en hebben elk flesje in handen gehad.”

De eigenaren hebben allemaal een baan, maar bier brouwen is inmiddels meer dan een hobby die dankzij het succes geen geld meer kost. Ze zijn benieuwd waar hun enthousiasme Gula Beers brengt. Een eigen proeflokaal staat hoog op de wensenlijst.