Bijna 4 miljoen voor opknappen station Steenwijk en bouw European Wetland Center. De uitdaging is ‘vijfsterrentoerisme’

Het station in Steenwijk.

Het station in Steenwijk. Wilbert Bijzitter

Steenwijk - Steenwijkerland ontvangt bijna vier miljoen euro om het station in Steenwijk op te knappen en voor de bouw van het European Wetland Center in Ossenzijl. Het geld betreft een Regiodeal van de Regio Zwolle, waarin 22 gemeenten, 4 provincies, ondernemers en kennisinstellingen zich hebben verenigd.

De belangrijkste pijler van Regio Zwolle is de uitdaging om ‘vijfsterrentoerisme’ te ontwikkelen. Het station Steenwijk en het European Wetland Center in Ossenzijl zijn daarin ‘twee paradepaardjes’, vindt Bram Harmsma, wethouder recreatie en toerisme. „Met het intercitystation 3.0 als poort naar de regio en het European Wetland Center als attractie van wereldallure zet de gemeente fors in op toeristische en dus ook economische ontwikkeling.”

Station een ‘gastvrij knooppunt’

Het station in Steenwijk moet van een onaantrekkelijk station een ‘gastvrij knooppunt’ worden. Om die verandering te kunnen maken, krijgt Steenwijkerland 1,75 miljoen euro van de Regio Zwolle. Het station moet een knooppunt worden, waar de toerist wordt verleid om alle bezienswaardigheden in de regio te bezoeken. Smart mobility is daarbij het toverwoord. „Het vervoer van de toekomst. Denk aan e-bike, step, deelauto’s en nieuwe waterverbindingen”, zegt Marcel Scheringa, wethouder mobiliteit/verkeer.

‘Eerste experience center in z’n soort’

Nog eens 2 miljoen euro komt vrij voor de bouw van het European Wetland Center in Ossenzijl, volgens Harmsma een ‘iconische attractie naast de toeristenmagneet Giethoorn’. Dit ‘center’ komt op de plek van het vervallen buitencentrum van Staatsbosbeheer. „Het wordt het eerste experience center in z’n soort in Europa dat de veeleisende toerist verleidt om er naar toe te gaan. Want naast experience kan er ook vergaderd worden, het wordt een plek voor educatie en spel, men kan er overnachten en gebruik maken van wellness. Het is bovendien een belangrijke uitvalsbasis voor excursies en startpunt voor veel vaar-, fiets- of wandeltochten door Nationaal Park Weerribben-Wieden.”

Alle ontwikkelingen in Steenwijkerland moeten met ‘respect voor de natuur’. „De grootse aantrekkingskracht van ons gebied vormt ook onze kwetsbaarheid. De schoonheid van Giethoorn, de iconische waarde van Weerribben-Wieden; we moeten er zuinig op zijn, tegelijk zijn het onze bijzonderste plekken”, besluit Harmsma.