In het Holtingerveld was het zondagmiddag een drukte van belang

Boswachter constateert meer bezoekers in Drents-Friese Wold, en ook meer overlast

In het Holtingerveld was het zondagmiddag een drukte van belang Foto: Gerrit Boer

De drukte in de Drentse natuur is afgelopen jaar door de coronacrisis flink toegenomen. Maar omdat niet alle bezoekers zich netjes aan de regels houden, is er nu behoefte aan extra toezicht en handhaving. De provincie Drenthe stelt daarvoor 250.000 euro beschikbaar.

Lysander van Oossanen, boswachter van Staatsbosbeheer in het Drents-Friese Wold, bevestigt het beeld van meer bezoekers in de natuurgebieden en de extra overlast die zij veroorzaken. „Mountainbikers en motorcrossers die de rust verstoren, loslopende honden, wandelaars die in de kwetsbare natuur lopen, overvolle wandel- en fietspaden, drukte op de parkeerplaatsen en afval dat gedumpt wordt in de natuur. Niet iedereen houdt zich netjes aan de regels”, zo geeft hij aan.

Daarnaast is er volgens Van Oossanen in toenemende mate ook sprake van ongepaste en zelfs agressieve reacties wanneer mensen worden aangesproken op hun gedrag. De boswachter uit Wapse begrijpt dat ook wel. „De mensen zijn een beetje ‘coronamoe’ en daardoor misschien wel wat prikkelbaarder. Ze gaan de natuur in, op zoek naar ruimte en vrijheid. Dan worden ze daar weer aangesproken op wat ze wel en niet moeten doen.”

Bewustwording

In het Drents-Friese Wold is het de laatste weken opvallend druk bij de Kale Duinen. Volgens Oossanen is dat nu in verband met de broedende vogels op de grond juist de plek waar de druk juist even minder zou moeten zijn. De natuurbeherende organisaties hebben daar extra rustgebieden gecreëerd en zetten nu alle zeilen bij om de vogels daar zo ongestoord mogelijk hun gang te laten gaan. Dat er af en toe zaken gebeuren die niet passen in de natuurgebieden, heeft volgens de boswachter ook te maken met een stukje bewustwording onder de bezoekers.

Zeker nu het publiek er anders uitziet dan normaal. Van Oossanen bedoelt hiermee dat er een ander soort publiek de natuur bezoekt. „Daar is op zich helemaal niets mis mee, maar die mensen houden toch iets minder rekening met de omstandigheden. Die leggen gewoon 20 meter naast een wandelpad een picknickkleedje neer en gaan gezellig hun gang. En dat terwijl ze niet beseffen dat even verderop jonge vogels verhongeren omdat hun ouders helemaal in de stress zijn van mensen die zo dicht bij het nest zitten.”

E-scooters

Een ander opvallend punt noemt Van Oossanen de toename van e-scooters in het Drents-Friese Wold. De boswachter begrijpt wel waarom. „Ondernemers zoeken in deze tijd van corona naar nieuwe verdienmodellen. Dat verklaart misschien wel de toename van de e-scooters. Ook op Koningsdag. Toen was het gewoon een gekkenhuis. En op een e-scooter het gebied in is een andere vorm van het beleven van de natuur, maar het neemt ook nieuwe problemen met zich mee. De brede banden van de voertuig nodigen al snel uit om ‘offroad” te gaan. Bovendien zijn de sturen van de scooters best breed en rijden ze nog harder dan de elektrische fietsen.”

Extra inzet

De subsidie die de provincie Drenthe beschikbaar wordt gesteld gaat naar de terreinbeherende organisaties, zoals Staatsbosbeheer, het Drents Landschap, Natuurmonumenten en Veiligheidsregio Drenthe. Met het geld kunnen die organisaties het toezicht en de handhaving in natuurgebieden opschalen. En dat is zeker de komende weken nodig. Zeker nu de meivakantie is begonnen en het weer steeds mooier wordt”, zo zegt Van Oossanen.

De organisaties kijken momenteel intern hoe zij de boa’s kunnen vrijspelen voor extra surveillance in de natuurgebieden. Ook wordt gekeken of de politie hierin een rol kan spelen. Van Oossanen benadrukt dat de extra inzet er op gericht is om de overlast in de natuur zoveel mogelijk te beperken. „Zodat iedereen op een verantwoorde wijze kan blijven recreëren in en genieten van de natuur”, zo besluit de boswachter.