D66 stelt schriftelijke vragen over het voorkomen van datalekken

Pixabay

Steenwijk - In april was er sprake van een datalek bij de gemeente Steenwijkerland, en vorige week donderdag ging de gemeente opnieuw in de fout.

De 134 mailadressen van de deelnemers aan het stikstofwebinar stonden in een tweede tabblad achter de beantwoording van de vragen, waardoor deze voor iedereen zichtbaar waren. Aangezien dit door een deelnemer direct gemeld is, kon in korte tijd deze fout gelijk hersteld worden.

‘Niet de eerste keer’

D66 stelt hierover schriftelijke vragen. „We hebben er in april ook vragen over gesteld, en in de beantwoording bleef destijds één vraag open staan, die vandaag de dag weer actueel is: Wat gaat het college doen om dit soort datalekken te voorkomen?“, vraagt fractievoorzitter Emmy Elgersma. „Het is niet de eerste keer in mailwisselingen dat er vertrouwelijke informatie op niet-bedoelde plaatsen terecht komt.”

Excuses

„De fout werd veroorzaakt doordat bij het verzamelen van de vragen en antwoorden in een Excel bestand in het tweede tabblad de namen en emailadressen van de deelnemers nog stonden. Dit is een menselijke fout”, liet de gemeentelijke functionaris gegevensbescherming maandag 6 juli in een mail weten aan de mensen die zich aangemeld hadden voor het webinar. „We vinden dit uiterst vervelend en bieden hiervoor onze oprechte excuses aan.”

BCC foutje

Bij het datalek in april stonden de e-mailadressen van 660 ondernemers niet in de BCC en daardoor waren deze voor iedereen zichtbaar. Diezelfde dag werd daar actie op ondernomen door de betrokkenen te informeren en dit aan te melden bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Diezelfde avond werd ook de gemeenteraad hierover geïnformeerd.

Nieuws

menu