De boswachter van het Kuinderbos helpt padden op weg, deze keer met vrijwilligers, maar zonder de steun van 500 kinderen

Boswachter Harco Bergman, met achter hem enkele vrijwilligers aan het werk. Het paddenrooster wordt deze dagen aangelegd. Foto: Reina Halman

Het kan verkeren. En flink ook. Vorige week ging het land gebukt onder een flinke dosis diepvrieskou, een dikke laag sneeuw en vorst in de grond. Hoe anders is het nu, de contrasten kunnen haast niet groter: 18 graden en zon. Padden en kikkers in het Kuinderbos ontwaken in deze periode uit hun winterslaap dit gebeurt onder invloed van lengende dagen en stijgende temperaturen.

De boswachters van Staatsbosbeheer in het Kuinderbos hebben afgelopen week alle voorbereidingen getroffen om maandag, dinsdag en mogelijk woensdag het paddenraster van twee kilometer langs Hopweg en Schoterweg te gaan plaatsen. Vanwege de vorst in de grond kon dit niet eerder. Een geluk bij een ongeluk is dat er tussen 21.00 en 04.00 uur geen auto’s rijden op de betreffende wegen vanwege de avondklok. ,,Hopelijk besparen we daarmee slachtoffers onder de voorhoede van het ‘amfibieënleger’ dat staat te trappelen van ongeduld om naar de voortplantingsgebieden op weg te gaan”, vertelt boswachter Harco Bergman.

Verplaatsen

Ieder jaar werd een deel van het raster geplaatst door de ‘groengroep’, een stel jonge mannen met lichte beperkingen, onder leiding van s’ Heerenloo. ,,Helaas kunnen ze dit jaar niet helpen omdat ze thuis zijn vanwege coronabeperkingen, terwijl we hun inzet zo goed konden gebruiken.”

Amfibieën verplaatsen zicht het liefst bij minimaal 6 graden s’ nachts en regen of vochtig weer. Bergman: „Doordat er droge nachten voorspeld worden zal dat nog enigszins als een rem kunnen werken en geeft het de boswachters tijd het raster tijdig te plaatsen.”

Geen hulp van kinderen

De paddentrek begint meestal ergens in februari en gaat door tot uiterlijk half april. Vanwege de coronacrisis mogen er dit jaar geen schoolkinderen helpen bij het overzetten. In het verleden werden de boswachters jaarlijks door 500 schoolkinderen geholpen.

Het dagelijkse overzetten wordt coronaproof uitgevoerd door één vrijwilliger van Staatsbosbeheer per dag. De vrijwilligers nemen hun eigen emmer en opschrijfgerei mee en melden hun vangsten per app aan de boswachter.

Op het kruispunt Hopweg/Schoterweg komt een scorebord te staan zodat passanten daar dagelijks de aantallen kunnen zien. De boswachter zal de score dagelijks melden op zijn twitteraccount @boswachterharco.