De radiotelescoop in Dwingeloo is in de herfstvakantie open voor liefhebbers van het heelal. ‘Ook overdag kun je sterren kijken’

De radiotelescoop in Dwingeloo. Foto: Tammo Jan Dijkema

De Dwingeloo Radiotelescoop is in herfstvakantie drie dagen geopend voor publiek. Vrijwilligers van stichting Camras geven demonstraties met de 25 meter grote schotel aan de rand van het Dwingelderveld.

‘Gewoon overdag, want met een radiotelescoop kun je ook overdag sterren kijken.Nieuw dit jaar is dat de telescoop tijdens de rondleidingen ook naar verre sterrenstelsels en quasars gedraaid wordt. Tijdens het draaien wordt uitgelegd wat dat zijn, en hoe een radiotelescoop deze objecten aan de hemel waarneemt’, vertelt Tammo Jan Dijkema, vrijwilliger van Camras.

Nieuwe ontdekkingen

Met de historische radiotelescoop zijn verschillende ontdekkingen gedaan. De Melkweg werd ermee in kaart gebracht, en in de jaren ‘90 werden er twee nieuwe sterrenstelsels mee ontdekt: Dwingeloo 1 en 2. Sinds 2007 is de telescoop een rijksmonument, maar hij werkt na een flinke restauratie nog minstens zo goed als vroeger.

De rondleidingen vinden overdag plaats op 17, 20 en 24 oktober, en zijn geschikt voor kinderen en volwassenen.

Nieuws

Meest gelezen