Demonstratie Kick Out Zwarte Piet bij sinterklaasintocht in Staphorst afgelast. Actievoerders worden tegengehouden bij afrit A28 en andere toegangswegen

Onrust rondom Staphorst vanwege een demonstratie tegen Zwarte Piet.

Een demonstratie van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) zaterdag in Staphorst is afgeblazen. Burgemeester Jan ten Kate van Staphorst heeft op advies van het Openbaar Ministerie en de politie besloten om de demonstratie tegen Zwarte Piet niet door te laten gaan, meldt de gemeente.

De ME is ter plaatse bij een wegblokkade tegen de activisten.

De politie is zaterdagmiddag druk met „een aantal onrustige situaties op wegen naar Staphorst”, aldus de politiewoordvoerder. Daardoor zijn geen politiemensen meer beschikbaar voor de demonstratie van KOZP op het Marktplein.

Volgens burgemeester Ten Kate kan hierdoor de veiligheid niet gegarandeerd worden voor zowel bezoekers van het sinterklaasfeest als de demonstranten.

Agenten massaal aanwezig bij afrit A28

Er staan verschillende politiebusjes klaar en agenten zijn masssaal aanwezig bij een afrit van de A28. Tientallen mensen zijn op de been gebracht als tegenactie vanwege de komst van de KOZP-groep. Zij willen voorkomen dat actievoerders naar de intocht komen.

Op beelden is te zien dat sommige tegendemonstranten zijn uitgedost als Zwarte Piet. De twee groepen worden uit elkaar gehouden.

Het sinterklaasfeest op het Marktplein gaat gewoon door, meldt de gemeente in Overijssel.

Nieuws

menu