Don Bosco Steenwijkerwold loopt speurtocht met kinderen: ‘Uiteraard met een educatief onderdeel’

De speurtocht wordt door de school kosteloos aangeboden voor ouders en kinderen die de tocht ook weleens willen lopen Don Bosco 

Steenwijkerwold – Op basisschool en kinderopvang Don Bosco in Steenwijkerwold wordt creatief omgegaan met de lockdown. Veel aandacht is er voor taal en rekenen tijdens het ‘onderwijs op afstand’, maar er wordt ook een breder aanbod gegeven. Zo bedacht juf Anika Vaartjes een sportspeurtocht.

Dit schooljaar is juf Anika vakleerkracht gym op de Don Bosco. Ze geeft niet alleen gymlessen, maar zorgt er ook voor dat bewegen een vaste en stevige plek binnen de school krijgt in de komende jaren. Vanwege de huidige coronamaatregelen is het lastig om grootschalige activiteiten te organiseren. Anika bedacht daarom een sportspeurtocht door Steenwijkerwold. „Natuurlijk binnen de geldende coronamaatregelen. Het leek me leuk om een mooie wandeling aan te bieden met uiteraard een educatief onderdeel”, vertelt Anika.

Gratis speurtocht

De prijzen zijn inmiddels verdeeld, maar de sportspeurtocht blijft bestaan. Ouders en/of kinderen die geïnteresseerd zijn in de wandeltocht met sportieve vragen kunnen via de contact-knop op de website van de school www.kbsdonbosco.nl  kosteloos een exemplaar van de speurtocht aanvragen.

„Samen met collega Femmie en onze kinderen hebben we de sportspeurtocht getest. Inmiddels hebben bijna alle kinderen (de jongsten samen met hun ouders) de tocht al volbracht en kunnen we de prijzen uitreiken. Prijzen zijn bijvoorbeeld een extra gymles of een gymles die de kinderen zelf mogen bedenken”, vertelt Anika.

Bewegen doen ze sowieso graag op de Don Bosco. Vanuit de gedachte dat een kind goed leert tijdens beweging wordt er ook achter de webcam gerekend met klapspelletjes of organiseert de juf een ‘ren je rot’ tussen de taallessen door. Normaal wordt er twee keer per week gegymd door alle groepen. Ook is de school vaak te vinden op de vele sportvelden in de buurt, zoals schoolvoetbal, korfbal en tennis-clinics. Helaas zijn die activiteiten door de lockdown niet tot nauwelijks mogelijk.

Samen voor Ryan

Anika: „De gemeente Steenwijkerland zet met het lokale akkoord Samen voor Ryan volop in op vitaliteit en beweging bij kinderen en jongeren. We krijgen vanuit de gemeente inspiratielessen aangeboden en geld om ook iets met die inspiratie te doen. Ook onderzoeken we de mogelijkheden om het schoolplein avontuurlijker en uitdagender te maken. Bij onze kinderopvang willen we een peuterplein realiseren waar ook de allerjongsten kunnen bewegen en ontdekken.”

In ‘Samen voor Ryan’ werken veel Steenwijkerlandse organisaties samen: kinderopvang, primair onderwijs, voortgezet onderwijs, de GGD-jeugdgezondheidszorg, het sociaal werk en de gemeente. Doel is om ervoor te zorgen dat alle kinderen in de eerste 18 jaar van hun leven de vaardigheden krijgen die ze nodig hebben om als volwassene een zelfstandig leven te kunnen leiden.

Nieuws

menu