Bij Appelscha doodgereden wolf doodde in twee weken tijd zeven schapen in Drenthe en Friesland

De wolf die eind mei op de N381 bij Appelscha werd doodgereden, verbleef ruim twee weken in Drenthe en Friesland en doodde in die tijd zeven schapen.

Daags na zijn laatste maal van schapenvlees werd GW2362m doodgereden op de N381.

Daags na zijn laatste maal van schapenvlees werd GW2362m doodgereden op de N381.

Dit blijkt uit de tussenrapportage van BIJ12, de organisatie die namens de provincies wildschades registreert en afhandelt.

Het is mogelijk dat de opvolger van de doodgereden wolf reeds is gearriveerd. Ruim een week geleden werden in Oude Willem, de voormalige landbouwenclave in het Drents Friese Wold, twee schapen doodgebeten. BIJ12 heeft het (DNA)onderzoek naar dit voorval nog niet afgerond en kan dus ook nog niets over de dader zeggen. Het kan een wolf zijn, maar bijvoorbeeld ook een vos of een hond.

Dag na laatste aanval op schaap werd wolf doodgereden

De wolf, die op de N381 het leven liet, was een mannetje, bekend als GW2362m. Eerst beet het dier op 11 mei twee schapen dood in Katlijk en een dag later twee schapen in Jubbega. Op 15 en 16 mei pakte de wolf een schaap in Peize en Fochteloo. Op 27 mei viel in Appelscha een schaap ten prooi aan het dier en een dag later lag de wolf dood naast de autoweg van Emmen naar Drachten.

DNA-onderzoek van sporen op de kadavers leerde dat het om één en dezelfde dader ging, wolf GW2362m.

Van ‘Drentse’ wolf al langere tijd niets vernomen

Dat is overigens niet de wolf, die eerder langere tijd in met name Drenthe verbleef. Dat was de eveneens uit Duitsland afkomstige GW1261m. Omdat dit dier meer dan een half jaar actief was, werd hij tot Drent ‘genaturaliseerd’. Van die wolf is in Nederland al langere tijd niets meer vernomen. Het vermoeden bestaat dat hij is teruggekeerd naar Duitsland. Maar hij kan elk moment weer terugkomen, zeggen deskundigen.

Tussen 1 mei en 31 juli kwamen bij BIJ12 866 meldingen uit heel Nederland binnen, die konden duiden op de aanwezigheid van een wolf. In 148 gevallen was dat ook zo, bleek uit onderzoek. In de roedel op de Veluwe werden niet vier, maar zes welpen geboren. Ook zijn er aanwijzingen dat elders op de Veluwe nog twee paartjes elkaar hebben gevonden.