Een bord vol liefde en troost gaat rond in Blokzijl: ‘Kijk meer om naar je medemens’

Het doorgeefbord van Angelique Wouters met enkele baksels. René Wiegmink

Blokzijl – ‘Dit bord is van niemand, want zijn reis eindigt nooit... Het zal reizen tussen familie en vrienden en brengt liefde, plezier en vertroosting. Geniet van het lekkers, vul het bord opnieuw en geef weer door!’

Het is de tekst die Angelique Wouters uit Blokzijl op een bord schreef. Om mensen in deze moeilijke en gekke tijden een hart onder de riem te steken, laat ze het bord rondgaan. Haar doel is om een stukje saamhorigheid te creëren en mensen daar waar nodig een steuntje in de rug te bieden. „Ik bak en kook veel. Dat deel ik vaak met de buren. Maar wat is er mooier dan om in deze tijd te delen met anderen? Mensen zitten veel binnen en sommigen hebben weinig contacten. Dus ik laat het bord rondgaan.”

Op het bord ligt iets lekkers te eten. De ontvanger van het bord kan vervolgens zelf iets maken, of er wat koekjes op leggen voor de volgende ontvanger. Zo ontstaat een schakel in Blokzijl en omgeving. Bovendien hoopt Wouters op meer van zulke borden. „Ik vraag mensen om er zelf ook eentje te maken en die dan rond te laten gaan. Ik hoop dat meer mensen het initiatief nemen. Hoe meer borden, hoe leuker.”

In coronatijden zijn de verhalen soms schrijnend. Wouters werkt bij een incassobureau en hoort veel verhalen. „Velen worden door de misère diep geraakt. De boodschap is: kijk meer naar je medemens om. Het gaat om een stukje saamhorigheid.” Waar is het eerste bord inmiddels gebleven? „Hij staat nu bij een vriendin van me. Zij geeft het dan weer door. Het is een leuke bijdrage in een gekke tijd.”