'Een soep voor goede gesprekken aan tafel over vrijheid' | Dagboek van Grietje Pietersz, van Stichting 4 en 5 mei Giethoorn

Grietje Pietersz.

Grietje Pietersz. Foto: Wilbert Bijzitter

Inwoners van uit de regio geven een inkijkje in hun dagelijks leven in de vorm van een dagboek. Wat doen zij, wat houdt hen bezig. Deze week Grietje Pietersz van de Stichting 4 en 5 mei Giethoorn en ze is ook coördinator vrijwilligers van project ‘Open Kerk’ van de Doopsgezinde kerk Giethoorn.

Woensdag 26 april

In de ochtend eerst naar de Emmaschool. Die is omgetoverd tot miniappartementjes waarin Oekraïense gezinnen wonen. Voor twee gezinnen ben ik daar een soort buddy om te ondersteunen. Eerst met Anna naar een afspraak bij de verloskundige voor de 28 weken controle, daarna nog even met het andere gezin de voortgang van een schoolaanvraag doorgesproken. Naar de kringloopwinkel – ben nog op zoek naar een maxi cosy (niet gevonden) en daar de aller lekkerste saucijzenbroodjes meegenomen.

Dan op de begraafplaats van Giethoorn de graven van de Gieterse oorlogsslachtoffers op de foto gezet. In de avond nog even naar de Doopsgezinde kerk om nieuwe folders van Open Kerk in ontvangst te nemen.

Donderdag 27 april

Opstaan met de zon in de kamer, dat maakt de dag direct een stuk vrolijker. Straks naar Steenwijk om samen met Jade, mijn nichtje op de markt in Steenwijk de aubade bij te wonen. We worden om 09.30 verwacht bij De heren van de Rechter. Na koffie met een oranje tompouce, het officiële gedeelte met vlag hijsen, Wilhelmus en de toost op de Koning. Daarna luisteren we naar een klein concert van Crescendo. Nog even napraten bij de Opschepper en dan naar Isala Meppel voor een halve dagdienst op de AZA/SEH. Om 18.00 weer thuis en met een ovenpizza de hoogtepunten van Koningsdag Rotterdam op tv zien.

Vrijdag 28 april

Na het ontbijt met krant even met de stofzuiger door het huis, dan boodschappen doen, Henk Willem komt logeren, die heeft een verrassingsfeest van een jarige vriend die 30 wordt. Om één uur voor overleg naar het Kultuurhus om het programma van 5 mei door te spreken. Wordt een mooie avond met de muziek van Popkoor Giethoorn, Wilma Dijksma & Friends en Dreuge Worst. De Banners voor de achtergrond van het podium zijn klaar, mooie plaatjes van de bevrijding in 1945.

Dan nog even naar de Doopsgezinde Kerk om nieuwe bloemen neer te zetten en de poster van Roon Staal op te hangen. Deze geeft op zaterdag 17 juni een live concert in de Doopsgezinde kerk Giethoorn. www.facebook.com/roonstaal

Zaterdag 29 april

Na een laat ontbijt in de tuin aan het werk. De Gieterse Thriller van Wilma Wuite ligt er nog na het schrijversfestival – dus op de bank een start maken met De IJSKELDER. Niet te laat naar bed, morgen wacht een vroege dienst.

Zondag 30 april

De wekker gaat om kwart over zes, douchen – kopje thee en een broodje en dan naar het ziekenhuis in Meppel waar de nachtdienst wacht om afgelost te worden. Na een korte overdracht kunnen zij naar huis en begint de dienst op de AZA. Kwart over vier naar huis en nog even van de zon genieten met het boek dat nog lag te wachten om uitgelezen te worden.

Dan ’s avonds nog aan de planning voor de AZA, het rooster van juli moet klaar. Puzzelen en proberen dat iedereen een dienstrooster krijgt waar men tevreden over is.

Maandag 1 mei

De collecte van de Hartstichting moet nog afgestort worden. Naar Willy, waar ik samen de collecte al 40 jaar mee doe. Na de corona tijd wel minder collectanten, dus niet alle routes kunnen gelopen worden, maar toch de mooie opbrengst van 1051,96 euro. In de middag naar mijn zoon in Leeuwarden – even de stad in. In een interview wordt Leeuwarden Klein Amsterdam genoemd, nu dit kan ik onderschrijven. Mooie grachten, veel terrasjes en altijd gezellig.

Gegeten bij Post Plaza, het oude postkantoor. In de oorlog gered door vernuftig verzet door de munitie die er al lag te vervangen voor nepmunitie. Altijd een verassend menu dat met de seizoenen meegaat, nu hoe kan het ook anders in deze maand met eigen ingemaakte tulpenbollen, zacht en zoet van smaak.

Dinsdag 2 mei

Mijn vriendin komt op de koffie, lekker even bijkletsen over het wel en wee van de week die achter ons ligt. Dan komt nog even iemand van het 4 en 5 mei comité langs om het formulier “Vrienden van” langs te lopen. Nog een telefoontje van een vrijwilliger van het project Open Kerk (iedere middag open van 13.00 -17.00 uur). Dus nog even daar heen om het één en ander aan te vullen. Het is vanaf tweede paasdag iedere dag druk, gemiddeld bezoeken 200 -250 mensen de kerk op een middag.

Om 18.00 naar het gemeentehuis – alle 4 en 5 mei comités van Steenwijkerland schuiven aan bij de maaltijd met de vrijheidssoep naar recept van Londen Loy. https://www.4en5mei.nl/app/uploads/2023/03/Recept-vrijheidssoep-2023.pdf

Een soep voor goede gesprekken aan tafel over vrijheid, met een gedicht door Norah Sharif die de vrijheid van toen in al zijn facetten brengt naar de vrijheid van nu. Zij gaat dit gedicht ook voordragen samen met Nienke Hultink op de 4 mei herdenking in Steenwijk.