Eerste verpleeghuismedewerker in IJsselland gevaccineerd

De GGD IJsselland gaat in de IJsselhallen te Zwolle zorgmedewerkers vaccineren tegen het coronavirus. Op 15 januari was Gerlinde de eerste persoon die het vaccin kreeg toegediend. Pedro Sluiter

Regio - Ook in regio IJsselland is het vaccineren van start gegaan. Gerlinde, een verpleegkundige van Carinova, kreeg vrijdagochtend 15 januari als eerste verpleeghuismedewerker haar coronavaccinatie in de IJsselhallen in Zwolle.

GGD IJsselland opende daarmee de deuren van de vaccinatielocatie. De komende tijd krijgen duizenden medewerkers van verpleeg- en verzorgingshuizen, gehandicaptenzorg en wijkverpleging hier hun coronavaccinatie.

Verpleegkundige Gerlinde van woonzorg Carinova is trots dat zij de eerste vaccinatie kreeg: “Ik voel het als een morele plicht naar de bewoners toe en naar m’n collega’s. Maar ook naar de samenleving. Het is niet alleen wij in de zorg die er hinder van ondervinden, maar het treft de hele maatschappij en economie. Het is ons vorig jaar zonder vaccinatie niet gelukt het virus onder controle te krijgen, dus vaccineren is echt belangrijk. Door te vaccineren zorg je voor je eigen gezondheid én voor die van de ander.”

Carinova heeft vestigingen in onder andere Balkbrug, Dalfsen, Dedemsvaart, Nieuwleusen en Staphorst.

Tien priklijnen

In de vaccinatielocatie in de IJsselhallen zijn nu vier priklijnen in gebruik genomen. Daar worden de eerste tijd 300 vaccinaties per dag gegeven. Het vaccineren vindt zeven dag per week plaats. Op sommige dagen ook in de avond, zodat zorgmedewerkers de vaccinatie goed kunnen combineren met werktijden.

Er zijn er in totaal tien priklijnen ingericht. Hiermee speelt de GGD alvast in op de toekomstige vaccinatie-aantallen. Het geven van de prik, de administratie en het beantwoorden van vragen is naar verwachting in vijf minuten klaar. Elke gevaccineerde persoon krijgt een vaccinatiebewijs mee. Op de eerste dagen zullen ook apothekersassistenten aanwezig zijn voor de vaccinatievoorbereiding en instructies. Daarnaast krijgt de GGD hulp van EHBO’ers van Het Rode Kruis die in de gaten houden of mensen zich goed voelen.