Herdenking bij het monument op de hei bij Kallenkote waar in 1944 zes mannen zijn gefusilleerd

Burgemeester Rob Bats is een van de sprekers tijdens de herdenking bij het oorlogsmonument van Kallenkote. Foto: Wilbert Bijzitter

Bij het oorlogsmonument in Kallenkote zijn op woensdagmiddag de zes mannen herdacht die daar tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn gefusilleerd door de Duitse bezetter. Dit gebeurde op 13 oktober 1944. Burgemeester Rob Bats was een van de sprekers tijdens de herdenking en hij heeft ook een krans gelegd bij het monument.

Vorig jaar kon de herdenking niet doorgaan vanwege coronamaatregelen en de aanwezigen waren blij dat dat nu weer mogelijk was. Voor aanvang van de herdenking bij het monument werd muziek gespeeld en was er twee minuten stilte na het blazen van de taptoe. Dit is nog niet eerder gedaan bij de herdenking maar deze verandering is, volgens een woordvoerster van het comité Kallenkote 1944, goed ontvangen. „Wel zou het fijn zijn wanneer jongeren opstaan om zo ook in de toekomst te kunnen blijven herdenken,” voegt zij toe.

Het monument in Kallenkote is een grote zwerfkei met daarop een plaquette met de namen van de zes mannen die daar gefusilleerd zijn. Het gaat om Frits ten Berge (21), Hendrik Bos (36), Uilke de Jong (47), Pier Schipper (43), Emanuel Verveer (35) en Johannes de Vries (24).


Nieuws

menu