Sytse Brouwer in ‘Met het Mes op Tafel’.

Geschiedenisleraar RSG Tromp Meesters in Met het Mes op Tafel: bijna naar huis met de hoofdprijs

Sytse Brouwer in ‘Met het Mes op Tafel’. eigen foto

Steenwijk - Sytse Brouwer (33) uit Stiens, leraar geschiedenis aan de RSG Tromp Meesters in Steenwijk, was afgelopen week te zien in het tv-programma Met het Mes op Tafel. Het scheelde maar heel weinig of had donderdagavond de finale gewonnen. Met een miniem verschil won zijn medekandidate. En daarmee liep hij maar liefst 3.000 euro mis.

„Ja, dat was wel een beetje zuur”, reageert hij na afloop. ‘Het was ook nog eens een vraag waar ik het antwoord eigenlijk wel op wist… Herman van der Zandt vroeg: ‘Hoe noem je ongepasteuriseerde kaas?’ Ik schreef op ‘rauwe kaas’ in plaats van ‘rauwmelkse kaas’… fout!”

Ruim 1.000 volgers

Sytse Brouwer, die sinds 2011 lesgeeft op de RSG Tromp Meesters, heeft een veelbekeken Instagram account. Onder de naam ‘Leraar Brouwer’ post hij bijna dagelijks iets uit zijn leven. „Ongeveer 1.000 leerlingen volgen mij en 800 daarvan zijn leerlingen die ik nu of in het verleden heb lesgegeven. Ik heb een berichtje op Instagram gezet dat ik in het programma te zien zou zijn dinsdag, en volgens mij hebben de meesten wel gekeken!”

Fervent kijker

Hij is zelf een fervent kijker van de kennis- en blufquiz van Omroep Max, gepresenteerd door Herman van der Zandt. De kandidaten pokeren met de antwoorden op vragen. Niet alleen kennis is van belang, wie weinig weet, kan proberen zijn tegenstanders weg te bluffen. Maar ook door te passen op het goede moment kun je winnen. „Mijn broer had ook al eens meegedaan en moedigde me aan om me op te geven”.

Twee selectierondes 

Kandidaat ben je niet zomaar: daar gingen twee selectierondes aan vooraf. Eerst moest hij 90 open vragen beantwoorden, en toen hij daarmee ‘door’ was, volgde een gesprek met de redactie. „Ze willen geen saaie kandidaten, je moet wel wat ‘sjeu’ bergen. Het moet leuke tv opleveren”.

De redactie van het programma wil een breder publiek trekken, dus waren het voorheen vaak oudere heren die als kandidaat geselecteerd werden, tegenwoordig zijn er steeds meer jongeren en vrouwen te zien in Met het Mes op Tafel.

Twee weken geleden waren de opnames. In een weekend, omdat dan de meeste mensen beschikbaar zijn. „Voor de opnames begonnen kneep ik hem wel een beetje”, bekent Sytse Brouwer, die zijn baan als geschiedenisdocent combineert met het fractievoorzitterschap van het CDA in de Leeuwarder gemeenteraad. „Met de andere kandidaten zat ik te wachten in de kantine, en ze zaten nogal te pochen over hun kwaliteiten…”

Tot de finale geschopt

Elke week strijden op maandag, dinsdag en woensdag drie kandidaten tegen elkaar. Elke dag is er een winnaar, en die gaat zich vervolgens op donderdag meten met de twee andere dagwinnaars. Dinsdag verliep uitstekend voor Brouwer: „Ik ging naar huis met een geldbedrag van 1930,-”. Ook gisteravond (donderdag) waren er dus weer drie spelers. In de vierde ronde viel een van hen af en Brouwer schopte het tot de finale. Hij behaalde uiteindelijk drie punten en zijn tegenspeelster vier. Het scheelde dus maar heel weinig. „Ik had de pot kunnen winnen met ongeveer 1800 euro én de finale bonus van 1500 euro… ach ja, maar het was heel leuk om mee te doen!”