Harry Sol en Harmke 309 zijn al 22 jaar ‘samen’.

Harry Sol verzorgt oudste koe van Nederland

Harry Sol en Harmke 309 zijn al 22 jaar ‘samen’. NDC Mediagroep

Zuidveen - Harmke 309, voor zover bekend de oudste koe van Nederland wordt verzorgd door Harry Sol in Zuidveen. De 24-jarige dame is al vier jaar met pensioen en wordt haar laatste levensjaren vertroeteld door Harry Sol.

Harry, geboren in Nijeveen en opgegroeid in Zwartsluis, kwam 22 jaar geleden in Zuidveen terecht. „Ik was opgeleid als timmerman, maar het was toen slecht gesteld met het aantal nieuwbouwwoningen. „Vervolgens heb ik mijn diploma op de Middelbare Landbouwschool in Meppel gehaald. Mijn vader zei: ‘kom bij mij op de boerderij werken’.” En dat deed Harry en nu nog altijd met veel plezier. „Het is mijn passie, het is gewoon elke dag genieten.” Hij werd bedrijfsleider van de boerderij van mevrouw Jager aan de Burgemeester Stroïnkweg in Zuidveen bij Steenwijk.

Harmke 309 was er al toen Harry begon in Zuidveen, dus Harry en Harmke 309 zijn al bijna een kwart eeuw ‘samen’. „Harmke 309 is in Zwartsluis geboren, waar ik ben opgegroeid. Het is dus een stukje nostalgie.” Een koe heeft een economische levensduur van vijf tot zeven jaar, maar Harmke 309 mocht blijven. „Als zo’dier al zo lang bij je is, dan doe je haar niet zo maar weg. Voor de slacht levert ze niks meer op en aan de andere kant: ze heeft ons veel gegeven. Dan heeft ze wel een mooie oude dag verdiend.”

Speciale band

Want in 2009 had ze al 100.000 liter melk gegeven en in 2013 10.000 kilogram vet en eiwit en heeft ze voor veertien nakomelingen gezorgd. „Maar ze heeft ook karakter; eigenwijs en koppig.” De oude dame heeft in de stal veel ruimte en ligt lekker in het stro. Harry loopt naar haar toe en je ziet meteen interactie. Je voelt dat die twee een speciale band hebben. „We hebben melkrobots, dus we hoeven niet meer op vaste tijden te melken, maar ik sta wel elke ochtend vroeg op en het eerste wat ik doe, is kijken hoe het met de koeien is en altijd een speciale begroeting naar Harmke 309.” Ook in de keuken kan Harry de koeien en Harmke 309 via de camerabeelden nauwlettend volgen.

Ze is al vier jaar met pensioen. „Ze is niet vruchtbaar meer en geeft geen melk, maar het moedergevoel is er nog altijd. Als er een kalfje wordt geboren, dan is ze vaak er meteen bij.” Er is een opvang voor oude koeien in Zandhuizen bij Noordwolde, maar Harry Sol heeft er geen moment aan gedacht om haar daar naar toe te sturen. „Nee, ik kan haar zelf goed verzorgen.”

Slechter grazen

Ze is nog altijd monter en fit genoeg en beweegt zicht tussen de andere 180 koeien. Maar in 2019 ging het wat minder. „Toen waren we aan het verbouwen en uitbreiden en waren de koeien steeds meer buiten in de weilanden. Harmke 309 kan niet zo goed meer grazen, ze heeft echt goed veevoeder nodig. Ze is nu gelukkig weer aangesterkt.”

Hoe oud een koe kan worden, is niet bekend. „Ik heb geprobeerd om na te trekken of Harmke 309 de oudste koe is. Dat viel niet mee. Er was eens een koe, die 27 jaar is geworden. Het verhaal van Harmke 309 heeft in diverse vakbladen en ook in landelijke kranten gestaan. Niemand heeft gereageerd met de opmerking dat er een koe is, die nog ouder is. Dus we kunnen veronderstellen dat zij de oudste koe van Nederland is. Wellicht heeft ze sterke genen, want ze komt voort uit Marconi en de bekende fokstier Sunny Boy."

Verjaardag

Harry wilde haar vorig jaar graag tonen aan iedereen die maar wilde. „We waren van plan om na de verbouwing vorig jaar een open dag te houden. Gewoon om te laten zien hoe het op zo’n melkveehouderij reilt en zeilt. En om Harmke 309 te tonen. De corona gooide echter roet in het eten. Het was de bedoeling om die uit te stellen naar maart, maar dat ziet er ook niet naar uit of dat gaat lukken. Laten we hopen dat we de open dag in oktober kunnen houden. En dat Harmke 309 er dan nog is. Want dan wordt ze 25 jaar en die verjaardag gaan we zeker vieren. Met z’n allen!”