Ik ga op reis en neem mee in mijn natuurkoffer...

Martijn Bijzitter

Giethoorn - Het is guur weer donderdagmiddag in Giethoorn. Onaangenaam voor de bewoners van Verzorgingshuis Zonnewiede om een tochtje door de natuur te maken. Gelukkig komt deze middag de natuur naar hen toe, netjes verpakt in een natuurkoffer.

De ouderen mogen voelen, ruiken en kijken naar riet, turf en de Viburnum Tinus. 

Gerry Teurlinckx en Maarten Punt van IVN Noordwest-Overijssel pakken om 15.00 uur hun natuurkoffer uit. Ze leggen turf, mos, dennenappels en een oude houten schaats op de tafels. Tien ouderen schuiven aan. Met dit initiatief wil de regionale afdeling van het Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid ouderen die niet goed ter been zijn de natuur laten beleven zonder dat zij daarvoor de deur uit hoeven. Teurlinckx en Punt trekken met hun natuurkoffer langs zorgcentra om de zintuigen van ouderen te prikkelen. Zo'n zes keer per seizoen zijn ze wel ergens in Steenwijkerland of Zwartewaterland te vinden. 

Werken in het riet

Met de woorden: 'We komen voor de gezelligheid en om een stukje natuur te brengen,' opent Teurlinckx te middag. Ze laat vier powerpointpresentaties en een natuurfilm zien. Het thema is winter. De vrijwilligster van IVN doorspekt de presentatie met eigen herinneringen. 'Kijk dit is een boerderij in de Weerribben met ijspegels. Vroeger braken wij die af en hadden wij een waterijsje.'

De vragen die Punt en de bewoners stellen, geven haar de gelegenheid om nog wat dieper op bepaalde natuurzaken in te gaan. 'Dit gebruikten kinderen vroeger om mee te schieten, kent het het?' vraagt Punt aan een toehoorder. 'Elzenpropjes,' antwoordt hij prompt. Punt laat ook andere natuurproducten rondgaan. De ouderen ruiken aan het turf en voelen hoe stevig rietstengels zijn. 'Daar maakten wij vroeger boenders van,' reageert een vrouw als Punt haar een paar takken aanreikt. Na nog meer foto's van vreemde figuren in bomen, schaatsen en winteractiviteiten in de natuur, vertoont Teurlinckx nog een filmpje over werken in het riet. Tussendoor schenkt ze warme chocolademelk. Met een gedichtje sluit ze het natuuruurtje af: 'Kris, kras, ik wou dat het altijd winter was.' 

Interessant

Sjoerd Middelhof (82) zegt na afloop dat hij het wel interessant vond. 'De natuur is altijd mooi,' reageert hij. 'Iets nieuws heeft hij niet geleerd. 'Ach, ik ben hier geboren en getogen, dan ken je de natuur wel.' Teurlinckx vertelt nog dat Jan Wester van IVN Zwolle de natuurkoffer zo'n twaalf jaar geleden bedacht heeft. Ze omschrijft zichzelf als een echt buitenmens en is daarom vrijwilliger van het IVN geworden. Als ze de winterkoffer weer inpakt, ruikt het naar pannenkoeken die de medewerkers van de Zonnewiede aan het bakken zijn. Teurlinckx en Punt beloven gauw terug te komen, maar dan met de lentekoffer. 

Nieuws

menu