Carmen Hoogenkamp (16) uit Dwingeloo doet eindexamen havo. 'Ik heb alle zes kleuren markeerstiften wel eens gebruikt'

Carmen Hoogenkamp, Stad & Esch Diever. Foto: Aangeleverde foto

Carmen Hoogenkamp (16) uit Dwingeloo doet eindexamen havo op Stad & Esch Diever. Maandag 16 en dinsdag 17 mei maakte zij haar derde en vierde examen: geschiedenis en Nederlands. Lees hier hoe zij dit ervaren heeft.

„Maandag had ik het examen geschiedenis, dit mocht ik op de laptop doen. Dat was fijn, want zo kun je veel sneller werken en gemakkelijk nog antwoorden aanpassen. Ik vond het een hele moeilijke toets, je moest veel stof leren en onthouden. Tijdens de toets heb ik geprobeerd uitgebreide antwoorden te geven om zoveel mogelijk punten te kunnen behalen. Vooral het toepassen van de kenmerkende aspecten vond ik lastig, dit zijn er namelijk nogal wat. Al die aspecten opnoemen, onthouden en in het juiste tijdvak plaatsen vond ik moeilijk. Ik hoop dan ook op een voldoende voor geschiedenis.

Nederlands ging wel goed, ik heb het hele examen gemaakt en ik heb ook rustig de tijd genomen om alles te lezen. Ook heb ik best veel woorden, zinsdelen en uitspraken in de teksten gemarkeerd. Ik heb alle zes kleuren markeerstiften wel eens gebruikt. Dit heeft mij geholpen om overzicht te houden. De drogredenen en argumentatieschema’s vond ik wel lastig, maar die kwamen slechts in drie of vier vragen voor.

Het waren twee examens van totaal verschillende vakken, maar ik vond de combinatie wel fijn. Geschiedenis is namelijk echt een leervak, terwijl je voor Nederlands eigenlijk niet zoveel kunt leren. Dit maakt het goed te doen. Ook waren de examens qua opbouw hetzelfde, de vraagstelling was bij beide chronologisch opgebouwd.”

Nieuws

menu