Internationaal Filmfestival Assen zoekt filmmakers

Fabian Claes Jansen won dit jaar met Ada de prijs voor Beste Noordelijke film. Emma Branderhorst won met Vlekkenloos de prijs voor Beste Nederlandse Film. Foto Knelis

Internationaal Filmfestival Assen | Vrouw & Film (IFA) heeft de inschrijving voor de filmcompetities KersVers en Noordsterren geopend. Met deze competities geeft IFA ruimte aan jong en opkomend filmtalent. KersVers richt zich op regisseurs uit heel Nederland die zich als vrouw of vrouwelijk identificeren. Noordsterren is het podium voor alle filmmakers uit de noordelijke provincies Groningen, Friesland en Drenthe. Filmmakers kunnen insturen voor 1 december 2022.

De selecties worden vertoond tijdens de 43e editie van Internationaal Filmfestival Assen (10 t/m 12 maart 2023). Documentaire- en fictiefilms in alle genres kunnen ingezonden worden, van een paar minuten tot middellange speelduur, als ze maar geproduceerd zijn tussen 1 januari 2021 en 1 december 2022. Een professionele jury bepaalt wie de prijs voor Beste (Noordelijke) Film wint. De competities zijn een mooie gelegenheid voor filmmakers om hun film aan een groter publiek te laten zien. De winnaars krijgen bovendien een leuke geldprijs.

KersVers

In 2015 is begonnen met het jaarlijkse podium voor opkomende vrouwelijke filmmakers. Beginnende (semi-)professionele, uitsluitend vrouwelijke regisseurs uit Nederland, kunnen hun films inzenden voor KersVers. Onlangs won 2021 KersVers winnaar Milou Gevers een Oscar voor haar film Waarom bleef je niet voor mij .

Noordsterren

Noordsterren is sinds 2016 het jaarlijkse podium voor filmtalent uit Groningen, Friesland en Drenthe. IFA stimuleert hiermee de ontwikkeling van filmtalent uit de noordelijke provincies en levert een bijdrage aan de vergroting van het netwerk van de filmmakers. Noordsterren is open voor alle opkomende Noord-Nederlandse filmmakers, ongeacht gender. De films mogen, net als het festival, focussen op vrouwelijke perspectieven, maar dit is geen vereiste.

Over IFA

IFA is een jaarlijks driedaags filmfestival met een actueel (inter)nationaal programma, waarin vrouwen voor en achter de camera centraal staan. IFA versterkt de positie van vrouwen in de filmwereld door vrouwelijk talent te stimuleren en een podium te bieden. Naast een divers aanbod aan (inter)nationale titels, (voor)premières en gastprogramma’s biedt IFA inhoudelijke verdieping door diverse filmprojecten, inleidingen en Q&A’s met filmmakers. Tussen de films door is er een prikkelend randprogramma vol muziek, beeldende kunst en podiumkunsten. Daarnaast zijn er elk jaar twee filmcompetities voor jong filmtalent: KersVers en Noordsterren – tijdens het festival worden de prijzen door een vakjury uitgereikt.

Kijk op voor meer informatie, inschrijven en de voorwaarden. Inschrijven kan t/m 1 december 2022.

Nieuws

menu