Isala-ziekenhuis in Zwolle neemt uniek bestralingstoestel in gebruik (als een van de drie ziekenhuizen in Nederland)

Neurochirurg Dharmin Nanda bij het bestralingstoestel dat Isala in gebruik heeft genomen. Foto: Isala

In het Isala-ziekenhuis in Zwolle is deze week een bestralingstoestel in gebruik genomen, dat tumoren in de hersenen vanuit 192 richtingen op een zeer precieze manier kan bestralen. Isala is daarmee het derde ziekenhuis in Nederland dat dit bestralingstoestel in gebruik heeft.

De andere twee ziekenhuizen zijn het Antoni van Leeuwenhoek in Amsterdam en het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg. „We hebben lang naar dit moment toegeleefd”, zegt neurochirurg Dharmin Nanda. „Er zijn jaren van voorbereiding aan vooraf gegaan.” Zo zijn er cursussen in het buitenland gevolgd, en volgde het personeel trainingen bij de twee ziekenhuizen die het toestel al hebben.

Bij de eerste behandelingen van het bestralingstoestel, genaamd Gamma Knife, krijgt Isala nog ondersteuning van experts van het toestel en van een specialist van Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis.

'We hebben lang naar dit moment toegeleefd'

Eerste patiënt

Marijke kreeg als eerste een behandeling met de Gamma Knife in Zwolle. Enkele weken geleden hoorde ze dat ze een longtumor met uitzaaiingen in de kleine hersenen had. „Eerst kreeg ik een soort frame op mijn hoofd geschroefd, zodat ik mijn hoofd niet kon bewegen”, legt ze uit hoe de operatie verging. „Dat ziet er erger uit dan het is, maar het doet helemaal geen pijn.” Ze noemt de behandeling heel comfortabel. „De daadwerkelijke bestraling duurde een half uur. Prima vol te houden. De bank ligt prettig en het is heel stil, niet zoals de herrie tijdens een MRI-scan.”