Isala-ziekenhuis in Zwolle ontvangt uniek bestralingstoestel dat tumoren in hersenen heel precies kan bestralen

Het Isala-ziekenhuis in Zwolle wordt het derde ziekenhuis van Nederland dat gaat werken met het bestralingstoestel. Foto: Isala / Aniek Forsten

Het Isala-ziekenhuis in Zwolle heeft een bestralingstoestel ontvangen dat uit maar liefst 192 richtingen op een zeer precieze manier tumoren in de hersenen kan bestralen. Isala is pas het derde ziekenhuis in Nederland dat dit bestralingstoestel in bezit heeft.

Antoni van Leeuwenhoek in Amsterdam en het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg gingen Isala in Zwolle voor. Nu er ook een toestel in Zwolle staat, hoeven patiënten uit het Noorden minder ver te reizen. De behandeling duurt een dag. De patiënt komt ‘s ochtends binnen en kan aan het eind van de dag weer naar huis.

Het bestralingstoestel, genaamd Gamma Knife, heeft als voordeel dat de dosis straling in het omliggend hersenweefsel zeer laag is.

Meer kankerpatiënten met uitzaaiingen in hersenen

In Nederland zijn er steeds meer patiënten die uitzaaiingen hebben in de hersenen. Dit komt door het succes van de andere kankertherapieën. Die therapieën zorgen ervoor dat patiënten langer kunnen leven. Echter, deze middelen zijn minder effectief in de hersenen. Tumoren krijgen daardoor meer kans om zich te ontwikkelen in de hersenen.

In april in gebruik

Vorig jaar juni werd begonnen met de werkzaamheden om het bestralingstoestel, dat 40 ton weegt, een plek te kunnen geven. De muren om de ruimte bestaan uit maar liefst 50 centimeter dik beton, zodat de straling die vrijkomt binnen de muren blijft.

Als alles meezit kan Isala het bestralingstoestel in april in gebruik nemen, maar eerst moet personeel nog getraind worden en moet het toestel worden ingesteld. Behalve voor kankerpatiënten is het ook te gebruiken voor mensen met aangezichtspijn en bij goedaardige tumoren.

Nieuws

menu