Jongerenwerkers Westerveld

Jeugd is nu aan zet in Westerveld. Jongerenwerkers en burgemeester in gesprek met leerlingen over thuiszitten in coronatijd

Jongerenwerkers Westerveld Foto: Eigen foto

De jongerenwerkers Tom Kisjes en Helleni Tsirakos zoeken de jeugd op in Westerveld om met hen te praten over leven in coronatijd. Omdat ook het college van B en W zeer geïnteresseerd is in dit onderwerp, haakt wekelijks een collegelid aan.

De reacties na het eerste bezoek aan de jongeren waren erg positief. De jongerenwerkers kregen veel input van de jeugd. Ook voor burgemeester Rikus Jager werd duidelijk dat in deze coronatijd een groot offer van jongeren wordt gevraagd.

Wat vinden de kinderen fijn en wat juist niet? Opvallend was vooral het gemis van de sociale contacten onder de wat oudere jeugd. De jongerenwerkers legden onlangs contact met Jaap Schipper van Stad & Esch Diever, toen ook de gemeente en met name het college van B en W van Westerveld liet doorschemeren in gesprek te willen met de jongeren. Het contact leverde meerdere afspraken op. Burgemeester Jager was als eerste aan de beurt, morgen gaat wethouder Klaas Smidt met de jongeren in gesprek.

Eerste gesprek

Vorige week vond het eerste bezoek plaats. De burgervader sprak samen met de jongerenwerkers van Welzijn Mensenwerk op scholengemeenschap Stad & Esch met leerlingen uit de eerste twee klassen van de onderbouw en met leerlingen uit havo 4.

„Je ziet dat de oudere leerlingen vooral school missen. De sociale contacten, hun vrienden, de ontmoetingen”, vertelt jongerenwerker Tom Kisjes die vervolgt: „De jongere leerlingen vinden het thuisonderwijs een minder groot probleem. Veel van die kinderen vinden het zelfs wel prettig en ervaren minder prikkels. Maar we hebben ook kinderen gesproken die dat niet ervaren. Die vinden thuis geen rust en hebben moeite om de online lessen te volgen en huiswerk te maken. Die kinderen willen juist gewoon graag weer naar school.”

Samen verantwoordelijk voor strandje

Voor jongerenwerkers Tom Kisjes en Helleni Tsirakos zijn de gesprekken met de jongeren op Stad & Esch ook belangrijk. Zij horen wat er onder de jeugd leeft en waar zij een helpende hand kunnen bieden. Ook krijgen zij op deze manier de gelegenheid hun eigen rol als jongerenwerker toelichten en om vertellen hoe zij de jeugd kunnen helpen.

Een mooi voorbeeld van zo’n samenwerking speelt momenteel in Uffelte. Daar is voor veel inwoners van het dorp het Uffelter strandje aan de Oude Vaart een bekende plek om bij mooi weer te vertoeven. Maar de laatste tijd nemen de ergernissen toe. De jeugd wordt ervan beschuldigd de hangplek te vervuilen en vernielingen aan te richten. „Nu zijn wij samen met de jongeren in gesprek om te kijken hoe we dit kunnen oplossen”, zo licht Tsirakos toe. „Door samen met de jongeren iets moois van die plek te maken, proberen we de problemen daar op te lossen. De jongeren worden dan zelf verantwoordelijk voor hoe mooi hun strandje er bij ligt.”