Jubileumeditie Puppet International barst bijna los met 250 voorstellingen door 45 makers op 25 locaties door Meppel

Scène uit Dimanche door Cie Focus Chaliwaté met Carolina Ortega.

Scène uit Dimanche door Cie Focus Chaliwaté met Carolina Ortega. Foto Virginie Meigné

Meppel heeft het bijzondere genoegen om van 19 tot en met 23 oktober het epicentrum te zijn van hét belangrijkste en meest prestigieuze festival voor poppen- en objecttheater van Nederland en Vlaanderen: Puppet International. Een wereld vol verbeelding en magie. Met meer dan 250 voorstellingen van ruim 45 (inter)nationale makers en gezelschappen op 25 locaties belooft de 15e editie van Puppet International een festival vol verrassing, vermaak en verdieping voor jong en oud. Het programma varieert van voorstellingen tot workshops, lezingen, routes, verhalen, muziek tot een dansende Meppeler toren.

Puppet International toont ook deze vijftiende editie een programma vol hoogwaardig beeldend theater. De officiële opening is woensdag 19 oktober in Schouwburg Ogterop; een avond vol met teasers uit voorstellingen die op het festival geprogrammeerd staan. Hoogtepunt van de programmering is de voorstelling ‘Dimanche’ van de Belgische gezelschappen Cie Focus & Chaliwaté, die een indrukwekkende mix van mime, beeldend theater, theatrale effecten en video laten zien. ‘Dimanche’ is niet alleen dolkomisch, maar ook een ecologisch statement: we zien een mensheid die volledig naast de chaos van klimaatverandering leeft, bijna op het absurde af. Andere hoogtepunten zijn het gerenommeerde Franse gezelschap La Pendue en meesterpoppenspeler Javier Aranda uit Spanje. Hij komt met zijn prijswinnende voorstelling ‘Vida’ naar Meppel, een tour de force van handpoppenspel.Spr i ngplank voor talent

Het festival heeft naast veel voorstellingen van gevestigde makers, ook volop aandacht voor talent en wil ook een springplank zijn voor Nederlandse makers om tours door Europa te krijgen. Er zijn dan ook organisatoren van collega-festivals uit heel Europa aanwezig om nieuwe voorstellingen te ontdekken. Zo spelen tien jonge makers uit Nederland en Duitsland in minitheatertjes hun nieuwe werk en worden de Nederlandse makers die al wat langer aan het maken zijn, maar nog wél dat opstapje naar de Europese festivals kunnen gebruiken, onder de noemer ‘Discover the Dutch’ op het festival gepresenteerd.

Meer dan alleen theater

Naast voorstellingen zijn er tijdens het festival ook masterclasses en workshops bij te wonen en worden er lezingen, filmvertoningen en exposities georganiseerd. Verder heeft het festival een belangrijke netwerkfunctie: programmeurs van collega-festivals reizen af naar Meppel om voorstellingen te scouten voor hun eigen festival. Puppet International organiseert dan ook een netwerkbijeenkomst om deze nieuwe samenwerkingen te stimuleren.Routes

De Popp-en-Route is al jaren de meest populaire route en mag natuurlijk ook deze editie niet ontbreken. In deze route zijn drie soorten poppenspel op drie bijzondere locaties te zien. Ook de Hapas-Route is terug: onder het genot van een hapje en drankje voorstellingen bekijken. En de Audioroute neemt de bezoekers mee terug in de tijd, met een luisterervaring en drie voorstellingen.

Samenwerking met Filmhuis Meppel

Op dinsdag 18 oktober presenteert Filmhuis Meppel in samenwerking met het festival een film die gemaakt is door en met poppenspelers. De Braziliaanse speelfilm ‘O Bem Aventurado’ (The Blessed) is de eerste film van regisseur Tulio Viaro en werd gemaakt in samenwerking met o.a. de Nederlands-Braziliaanse poppenmakers en -spelers Duda Paiva en André Mello.

Dansende Meppeler toren

Studio De Maan verzorgt vrijdagavond 21 oktober een bijzonder spektakel op het Kerkplein. De Meppeler Toren komt tot leven! Een caleidoscopische ervaring vol kleuren, vormen en licht. De projecties van Studio de Maan (Martin Boverhof) zijn gemaakt in samenwerking met kinderen en jongeren uit Meppel. De illustraties komen van Meppeler kinderen, en voor de choreografieën werd de samenwerking gezocht met Scala Centrum voor de Kunsten. De dansen van vakdocent Claudia Damman werden verbeeld door getalenteerde Scalaleerlingen. Hun bewegingen zijn verwerkt tot een magisch kleurenpalet dat de toren doet dansen. De dansende toren is vrijdagavond tweemaal te zien: om 19.30 uur en om 20.30 uur. De toegang is vrij, bezoekers bepalen zelf of en hoeveel zij hiervoor willen doneren.

Gedurende het hele festival zijn er exposities ingericht in zowel de schouwburg als in De Plataan met werken van poppenmakers en beeldend kunstenaars, waaronder kunstenaars die meewerkten aan het Textielfestival Weerribben.

Op de laatste dag van het festival, zondag 23 oktober, geven het Meppeler Kamerkoor Cigale en Studio De Maan, om 15.00 uur een betoverend concert in de Samenstroom aan de Groenmarkt: een reis naar een sfeervolle wereld, ver weg van de alledaagse werkelijkheid. Veelkleurige lichtbeelden en meerkleurige koorklank versmelten met elkaar en bieden een unieke ervaring.

Puppet International vindt plaats van 19 tot en met 23 oktober. Het volledige programma is te vinden op www.puppetinternational.nl .