Kalenberg vreest voor oplopende druk toerisme

Het dorpje Kalenberg. Wilbert Bijzitter

Kalenberg - Genoeg is genoeg. Volgens bestuurslid Gerrit Dolstra van Plaatselijk Belang Kalenberg-Hoogeweg staat het gelijknamige dorp toeristisch al behoorlijk onder druk. Op meer zitten ze echt niet te wachten, liet hij weten.

Dolstra sprak dinsdagavond in tijdens de raadsvergadering van de gemeenteraadsvergadering van Steenwijkerland. 

De raad besprak de kansen voor de recreatie en toerisme in de Weerribben-Wieden. Ingezet wordt onder meer op meer spreiding van bezoekers over het gebied en over het jaar.  De zorgen over toenemende toeristendruk heeft Kalenberg, dat zich in het hart van het natuurgebied bevindt, uitgesproken in gesprekken met de gebiedspartners hierover. Volgens Dolstra vallen die geluiden echter niet in vruchtbare aarde. Sterker nog, volgens hem wordt daar helemaal aan voorbij gegaan. 

 ,,We zitten er voor Jan Lul bij. Het is nu al een gekke bende. Inwoners gaan niet meer naar buiten. Op het water heb je bijna een richtingaanwijzer nodig op je boot.” Dolstra reageerde ook verbolgen op het feit dat de door het dorp aangeleverde bezwaar niet leidde tot een aanpassing van de toeristische visie.  

Parkeren

Ook vreest Kalenberg toenemende verkeersdruk en aanpassingen in de openbare ruimte die het karakter van de omgeving te veel aantasten. Liever ziet hij dat de fietspaden wordt opgeknapt, want de kans op ongelukken loopt met de huidige staat toe. Ook ziet het dorp graag meer parkeerplaatsen, hoewel het aangrenzende Natura 2000 gebied beperkend werkt.  

Een gesprek met wethouder Trijn Jongman is aangevraagd, liet hij weten. Meerdere fracties lieten weten geschrokken te zijn van deze reactie. Jan van Beekhuizen (CDA) vroeg of er ook nog andere dorpen bij het natuurgebied die er ook zo over denken. Volgens Dolstra denken Ossenzijl en Wetering er ook het hunne van. ,,Maar het is niet aan mij om daar iets over te zeggen. Dat zullen ze zelf kenbaar moeten maken.” 

 

 

Nieuws

menu