Kijkdoosmuseum in Vledder krijgt nieuw aanzien. Al meer dan 50.000 bezoekers namen er een kijkje

Het interieur van de Kijkdoos wordt nu beter belicht. Aangeleverde foto

Het Kijkdoosmuseum aan de Lange Wanden in Vledder, dat aandacht schenkt aan de werkkampen, is vernieuwd. De grootste veranderingen hebben aan de buitenkant plaatsgevonden. Elk raam van de Kijkdoos is een interessant onderdeel van het geheel geworden.

Op 2 oktober is het 80 jaar geleden dat de joodse werkkampen in Nederland door de nazi’s zijn leeggehaald. Er waren in Drenthe en Overijssel veel kampen waar de bezetter in 1942 joodse mannen heen stuurde. Van de duizenden Joden die in de werkkampen verbleven, overleefde vrijwel niemand de Tweede Wereldoorlog.

In Vledder was ook een werkkamp. Aan de Lange Wanden staat nog een barak, waar sinds 2014 het door de stichting Joodse Werkkampen gerunde Kijkdoosmuseum is gevestigd. Het museum belicht de historie van de werkkampen in het algemeen en die van Vledder in het bijzonder. Het museum is dag en nacht geopend en vrij te bezichtigen. Sinds de opening hebben ruim 50.000 bezoekers er een kijkje genomen.

Het museum is nu vernieuwd. De verlichting is vervangen door ledlampen die de taferelen in de Kijkdoos beter zichtbaar maken dan voorheen. Het Kijkdoosmuseum laat een ingerichte slaap- zitkamer van het werkkamp zien en met authentieke barakonderdelen van een werkkamp uit Fochteloo wordt ook de buitenkant van een barak getoond.

De grootste veranderingen hebben aan de buitenkant plaatsgevonden. Elk raam van de Kijkdoos is een interessant onderdeel van het geheel geworden. Er staan authentieke foto’s van de werkkampen op en brieven en gedichten die vanuit kamp Vledder door Joden zijn geschreven. Ondermeer een zonder censuur geschreven brief van Aron Magnus uit Emmen aan zijn familie uit Assen. Magnus overleefde de oorlog niet. Zoals zoveel kampbewoners kwam hij om in de gaskamers van Auschwitz.

Het Kijkdoosmuseum belicht nu ook de functies die het kamp na 1942 had. In de barakken verbleven dienstweigeraars, het sociaal cultureel werk van Vledder vond er onderdak en er was zelfs een politiebureau gevestigd. Tegenwoordig vinden naast de Kijkdoos, voetbalvereniging BEW, jeu de boules vereniging Vledderboules en de scouting Van Swietengroep onderdak in de barak.

Bewogen geschiedenis uit vergetelheid

De stichting Joodse Werkkampen is sinds eind jaren negentig van de vorige eeuw actief. Doelstelling is om de bewogen geschiedenis van de joodse werkkampen uit de vergetelheid te halen. Er werden in onder meer Diever, Elsloo en Fochteloo monumenten geplaatst op voormalige locaties van de daar gevestigde kampen. In 2003 verscheen het door Niek van der Oord geschreven boek Jodenkampen, dat uitgebreid ingaat op de dramatische geschiedenis van de joodse werkkampen.

Drie jaar geleden heeft de Stichting Joodse Werkkampen haar uitgebreide collectie overgedragen aan het Herinneringscentrum Kamp Westerbork. De afspraak is dat in de nieuwe expositie van Westerbork permanente aandacht wordt besteed aan de Joodse Werkkampen.

Meer informatie staat op de Facebookpagina van het Kijkdoosmuseum.

Nieuws

menu