Kogel is door de kerk: Unesco benoemt Koloniën van Weldadigheid in Frederiksoord, Veenhuizen en Wilhelminaoord tot werelderfgoed

Werelderfgoedcomité beslist over drie Nederlandse nominaties ANP

De champagne kan ontkurkt: de voormalige Koloniën van Weldadigheid in Frederiksoord, Veenhuizen en Wilhelminaoord zijn maandagmiddag door Unesco uitgeroepen tot werelderfgoed.

Eigenlijk zouden de Koloniën van Weldadigheid in Veenhuizen, Frederiksoord, Wilhelminaoord en het Belgische Wortel zondag al officieel worden toegevoegd aan de werelderfgoedlijst van Unesco . Door een uitlopende vergadering werd de beslissing uitgesteld naar maandag. Ook nu bleef het heel lang spannen, maar vlak voor het einde van de vergadering kwam het verlossende woord alsnog.

Geen zorgen

Met de benoeming tot werelderfgoed treden de Koloniën toe tot een select gezelschap monumenten, steden en natuurgebieden die worden beschouwd als onvervangbaar, uniek en eigendom van de hele wereld. De afgelopen jaren was het spannend of het daadwerkelijk zou lukken, maar door de positieve adviezen voorafgaand aan de vergadering kon het bijna niet misgaan.

Dat ging het ook niet. Gisteren al voorspelde oud-burgemeester Hans van der Laan van Noordenveld, een van de initiatiefnemers voor de Unesco-status, dat het maandag eindelijk goed zou komen. ,,We zijn hier sinds 2003 mee bezig, een dag meer of minder maakt dan niet meer uit.’‘

Armen verheffen

De Koloniën van Weldadigheid vormden een grootschalig maatschappelijk experiment van de idealistische generaal Johannes van den Bosch (1780-1844). Hij richtte in 1818 de Maatschappij van Weldadigheid op met als doel de arme bevolking te ‘verheffen’ uit hun situatie, door ze een eigen woning en een stukje grond te bieden op het platteland. Hier zouden ze na verloop van tijd in hun eigen onderhoud kunnen voorzien. De Koloniën werden nooit het succes dat Van den Bosch voor ogen had, maar je zou kunnen zeggen dat de Maatschappij een voorloper was van de verzorgingsstaat die wij nu kennen.

Maandagmiddag plaatste de Unesco ook de Hollandse Waterlinies op de Werelderfgoedlijst. De inschrijving is een uitbreiding van de Stelling van Amsterdam met de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Beide verdedigingslinies gaan verder als Werelderfgoed onder de naam ‘Hollandse Waterlinies.

Later meer reacties vanuit Frederiksoord en Veenhuizen.

Nieuws

menu