Koloniën moeten wachten op besluit Werelderfgoedstatus

BUN/ Niek van der Oord

Frederiksoord/Willemsoord – Er is op korte termijn nog geen besluit te verwachten over de werelderfgoed-status van de Koloniën van Weldadigheid. Normaal gesproken zou zich in deze periode de spanning opbouwen rond de nieuwe Werelderfgoed-nominatie van de Koloniën van Weldadigheid.

De corona-pandemie heeft de wereld echter al enkele maanden in de greep. Deze crisis beïnvloedt nu ook het besluitvormingsproces van de nieuwe Werelderfgoednominaties. Tussen 29 juni en 9 juli zou het comité bijeen komen in het Chinese Fuzhou om onder andere te beslissen of de Koloniën van Weldadigheid in Nederland en België op de Werelderfgoedlijst worden geplaatst.

Uitgesteld door corona

Maar de jaarlijkse bijeenkomst is uitgesteld door de coronadreiging. Dat meldt Jan de Haes, gedeputeerde van de provincie Antwerpen. „Uiteraard begrijpen we deze beslissing gezien de huidige omstandigheden.” De leden van het comité bekijken volgens hem nu hoe en wanneer de belangrijke bijeenkomst zal kunnen plaatsvinden. Maar in juli zal dus geen uitspraak over het dossier worden gedaan.

Tijdens het Werelderfgoedcomité in Bahrein in 2018 werd geoordeeld dat de Koloniën van Weldadigheid potentieel werelderfgoedwaardig zijn, maar het moest beter worden verwoord waarom ze uniek zijn in de wereld. Met een zogeheten ‘referral-besluit’ werden België en Nederland uitgenodigd om het dossier aan te passen en opnieuw voor te leggen.

Dat heeft er in samenwerking met het adviesorgaan van Unesco, Icomos, toe geleid dat niet alle zeven voormalige koloniën worden voorgedagen. Het gaat nu nog alleen nog om Wortel in Vlaanderen, Frederiksoord, Wilhelminaoord (Oostvierdeparten Noordwolde) en Veenhuizen. Minister Ingrid van Engelshoven van OCW en haar Belgische collega Matthias Diependaele van Onroerend Erfgoed hadden al toestemming gegeven om het dossier opnieuw in te dienen bij Unesco. Dat de vier bezoekerscentra van de Koloniën van Weldadigheid op 31 maart het European Heritage Label ontvingen geeft hoop op een goede afloop.

Nieuws

Meest gelezen