Koloniën van Weldadigheid moeten zeker nog tot zomer 2021 wachten op de verlangde Werelderfgoedstatus

Museum De Proefkolonie in Frederiksoord. Foto: Archief DvhN

De plaatsing van de vroegere Koloniën van Weldadigheid op de Werelderfgoedlijst lijkt een kwestie van lange adem te worden. UNESCO neemt er niet eerder dan volgend jaar zomer een definitief besluit over.

Dat laat een woordvoerder van Cees Bijl weten. De Drentse PvdA-gedeputeerde staat aan het hoofd van de Nederlands-Belgische stuurgroep die al jaren lobbyt voor de Werelderfgoedstatus.

,,Dit jaar wordt er sowieso niet meer over vergaderd, is ons vanuit China te verstaan gegeven. De Chinezen verwachten dat de beslissende vergadering niet vroeger dan begin zomer volgend jaar plaatsvindt. Voor ons Drenten: in of rond de TT-week”, vertelt de zegsman van Bijl.

Eerste voordracht in 2018

In 2018, toen de Maatschappij van Weldadigheid precies 200 jaar bestond, werden de Nederlands-Belgische Koloniën voor het eerst voorgedragen. De nominatie, ingediend via de Vlaamse deelregering, kon toen niet worden verzilverd: Icomos, een belangrijk adviesorgaan van UNESCO, vond dat de stuurgroep het huiswerk over moest doen.

Dit jaar zou UNESCO zo goed als zeker alsnog de knoop doorhakken. De wereldwijde coronacrisis gooide evenwel nieuw roet in het eten: de beslissende vergadering van UNESCO’s Werelderfgoedcomité, de eerste week van juli in de Oost-Chinese stad Fuzhou, werd erom afgelast.

Weer in China, maar een heel jaar later

Lange tijd is onduidelijk geweest of er later dit jaar alsnog over de nominatie zou worden beslist, in een fysiek dan wel digitaal overleg. Volgens de provinciewoordvoerder is er nu duidelijkheid, al staat er nog geen precieze datum in de agenda. Het komt er op neer dat de besluitvormende vergadering een heel jaar is verzet, maar in principe opnieuw in China wordt georganiseerd.

Of het overleg nu wél doorgaat, zal sterk afhangen van hoe de pandemie zich verder ontwikkelt.

Januari 2017 werd het eerste nominatiedossier in Parijs overhandigd aan UNESCO. Zomer 2021 zijn we vierenhalf jaar verder, maar volgens Bijls zegsman is de Drentse gedeputeerde volstrekt niet bang dat van dit uitstel op uitstel misschien wel afstel komt.

Nominatie draait om vier van de zeven Koloniën

Omdat de adviseurs van Icomos nog altijd niet alle voormalige armenkoloniën gaaf genoeg vinden voor de erfgoedstatus, draait het in de actuele nominatie nog maar om vier van de zeven voormalige Koloniën: Frederiksoord, Wilhelminaoord en Veenhuizen in Drenthe en Wortel in Vlaanderen.

Wat zijn eigenlijk de consequenties van het herhaalde uitstel voor de in Noord-Nederland en Vlaanderen gemaakte, en nog te maken, kosten? ,,We moeten het projectbureau langer in de benen houden. Daar staat een besparing op de kosten van allerhande drukwerk over de Koloniën van Weldadigheid tegenover. Dat is niet al op voorhand gemaakt. Nee, stel je voor: dat zou de goden verzoeken zijn geweest. En er hoefden dus nog geen vliegtickets naar China te worden gekocht”, legt de zegsman van de provincie Drenthe uit.

Waddenzee en Woudagemaal al op de lijst

Volgens hem hoeft het eerder dit jaar afgeronde marketingplan, om de Koloniën verder op de kaart te zetten, evenmin op de schop. ,,Dat was toch al gefocust op 2021 en daarna.”

Op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan al tien voorbeelden van Nederlands erfgoed. Daaronder de molens bij Kinderdijk, de Amsterdamse grachtengordel en in het Noorden de Waddenzee en het Ir. D.F. Woudagemaal in Lemmer.

Nieuws

Meest gelezen