Kolonie probeert kansen te benutten

Een drukte van belang in het Koloniekerkje in Wilhelminaoord tijdens de eerste 'College Tour'. Tineke Knorren

Wilhelminaoord – Kansen omzetten in daden. Denken, durven en doen. Weldadig Oord en de Maatschappij van Weldadigheid nemen het voortouw om de inwoners en ondernemers in de Kolonie klaar te stomen voor de werelderfgoedstatus.

Met de overweldigende belangstelling van betrokken inwoners van Noordwolde, Frederiksoord, Willemsoord, Boschoord, Wilhelminaoord, Vledder, Nijensleek en Zorgvlied, was de aftrapbijeenkomst ‘Denken, Durven Doen in de Koloniën van Weldadigheid Frederiksoord e.o. eind januari al een groot succes. Meer dan vijfhonderd mensen kwamen naar het Koloniecentrum in Frederiksoord om daar, daags na het indienen bij de UNESCO van de Werelderfgoednominatie in Parijs, geïnformeerd te worden over de ontwikkelingen in de Koloniën en het ‘Koloniecentrum’ in Frederiksoord.

Duidelijk werd toen ook dat de mogelijke UNESCO werelderfgoedstatus het gebied een enorme kans biedt om het toerisme een stimulans te geven. En om de kansen (denken) om te zetten (durven) in daden (doen), organiseert Stichting Weldadig Oord en de Maatschappij van Weldadigheid de College Tour ‘Een Leerzame Les’. Bijeenkomsten waar leren, inspireren, verbinden en samenwerken centraal staan. 

Leerzame les

Op het eerste college in het Koloniekerkje in Wilhelminaoord kwamen tachtig belangstellenden af. Deze ‘Leerzame les’ stond in het teken van het thema: Denken. In het gedachtengoed van ‘Why-What-How’ nam Kees Voogd, medeopsteller van het Kolonieplan, de belangstellenden mee in het ‘Why’ van het Koloniegebied. Verder deed  Bert Pathuis uit de doeken hoe ondernemers in Veenhuizen het initiatief de oprichting en verdere ontwikkeling van het lokale bier Maallust hebben opgepakt. 

Ook Ike Visser, de ballonvaarder uit Frederiksoord, kwam aan het woord. Hij lichtte de ideeën voor een potentiële trekker in het Koloniegebied toe: de Hiflyer. Een ballon die op een vaste plaats is gesitueerd en belangstellenden over het gebied laat uitkijken. Voorzitter Hans Kroesen van Stichting Weldadig Oord kijkt tevreden terug op het eerste college. ‘Het is de bedoeling dat wij elkaar handvatten geven om straks wanneer de Werelderfgoedstatus een feit is, er klaar voor te zijn. Het is dus zaak om na al te begrijpen waarom we dingen doen en waar we mee bezig zijn. En natuurlijk kunnen wij leren van anderen. Daarom is samenwerking ook belangrijk.’ 

Tweede tour

De volgende bijeenkomst vindt plaats op maandag 13 maart van 19.30 tot 22.00 uur in  Zeemuseum Miramar in Vledder en heeft als thema: Gastheerschap. Dan wordt de discussie rondom het ‘Why’ afgerond en concrete voorbeelden besproken. Daarna gaan de aanwezigen met elkaar in gesprek om van elkaar te leren op welke wijze gastheerschap, op een persoonlijke en inspirerende manier, ingevuld kan worden in het Koloniegebied.

Aanmelden voor de tweede College Tour is gratis en kan via e-mail .