Aart Jan Troost, beheerder van Landgoed de Oldenhof, is blij met de eerste aanmeldingen.

Landgoed De Oldenhof zoekt vrijwilligers: ‘Uitdaging is om dit in stand te houden’

Aart Jan Troost, beheerder van Landgoed de Oldenhof, is blij met de eerste aanmeldingen. Martijn Bijzitter

Vollenhove - Om de toekomst van het eeuwenoude Landgoed De Oldenhof te waarborgen, zoekt het landgoed naar vrijwilligers. Mensen met groene vingers, of handige klussers. De eerste vrijwilligers hebben zich al aangemeld. „Dat valt niet tegen”, glimlacht beheerder Aart Jan Troost.

Verwachtingen over aanmeldingen waren er niet, maar zeker is dat er genoeg werk te verrichten is op De Oldenhof. Het landgoed met het karakteristieke huis dateert uit 1635. „Er is hier altijd werk”, aldus Troost. Wat een vrijwilliger zou moeten aangrijpen om juist hier de handen uit de mouwen te steken? „Het buiten zijn. Geen problemen met corona. De sfeer. Het is prachtig. Ik ben dan wel beheerder, maar dat doe ik als vrijwilliger. Ik wilde het prima doen, maar dan vrijwillig. Het is zoiets moois, woon er vlak bij. De uitdaging is om dit met z’n allen in stand te houden.”

De Oldenhof is een beschermde buitenplaats met een havezate, tuinen en een bos aan Oppen Swolle 7. Het parkbos is vrij toegankelijk. Het landhuis wordt bewoond door een aantal huurders en wordt daarnaast gebruikt voor huwelijksvoltrekkingen, concerten en andere bijeenkomsten. Verschillende landerijen worden verpacht. Op het terrein van de Oldenhof wordt ook door derden een natuurkampeerterrein en theetuin geëxploiteerd.

Klussen

Uitdagingen liggen er in de tuin. De oude kas is bijvoorbeeld hard aan vervanging toe, maar vraagt om een specifieke, grondige aanpak. „We zijn volop bezig om de tuin weer zo ver te krijgen dat we het een paar jaar open kunnen stellen. Het gaat om achterstallig onderhoud, maar vervolgens ook om het bijhouden van de tuin.” Ook de trouwzaal wordt op termijn onder handen genomen. Er worden vrijwilligers gezocht en geen betaalde kracht. Dat doet volgens sommigen af aan de allure van De Oldenhof. „We hebben als stichting al werk genoeg om alles proberen rond te krijgen. Een betaalde kracht kan gewoon niet. Daar hebben we het geld niet voor.”

Troost is zelf gegrepen door het landgoed. „Dat komt mede door de ligging van het landgoed, en de geschiedenis erachter. Als je ziet dat het landgoed er nog steeds is en we er met vrijwilligers en bewoners er alles aan doen om het op peil te houden, dan is dat fantastisch. Prachtig, dát is het gevoel. Hier met elkaar klussen. Het grijpt je.”

Enthousiasme

Dankzij handige vrijwilligers wil De Oldenhof haar continuïteit waarborgen. Tot in lengte van jaren moet het er puik bij blijven liggen. ,,En dat doen we met elkaar. Nadat we de oproep hebben geplaatst zijn er al diverse aanmeldingen binnengekomen. Mensen met groene vingers, klussers. Waarom zij zich aanmelden? Eentje woont vlakbij en heeft altijd al affiniteit gehad met deze plek. Diegene wil daarom een steentje bijdragen. Veel mensen zijn wel heel enthousiast over het landgoed. In deze tijd kun je weinig doen, maar als je ziet hoeveel mensen er in het weekend wandelen. Dat is gigantisch.”