Locomotief donderdag terug in Noordwolde

De locomotief ging in 1944 ook al op transport vanaf het invasiestrand in Normandië. archief

Noordwolde – De overdracht van de oude locomotief vanuit het oorlogsmuseum Overloon aan ‘Noordwolde’ gaat door. Donderdag worden officieel de restanten van de locomotief overgedragen aan het Nationaal Vlechtmuseum. En dan brengt transportbedrijf De Nekker de locomotief diezelfde dag naar Noordwolde.

Het gaat om één van de vijf ‘invasielocomotieven’, die tussen 1947-1958 reed tussen Oosterwolde en Steenwijk. Deze komt als historisch erfgoed terug naar Noordwolde. Deze locomotief staat nu ruim tien jaar bij het oorlogsmuseum te Overloon. Een jaar geleden zijn het oorlogsmuseum en het Vlechtmuseum overeengekomen om het collectiestuk over te hevelen. Directeur Aimée Streefland van het Vlechtmuseum: ‘Samen met de gemeente, het Dorpsarchief Noordwolde en Museum Overloon brengen we dit collectiestuk terug naar de plek waar hij hoort te zijn.’

Terug in volle glorie

Stichting Dorpsarchief Noordwolde en één van de initiatiefnemers Dirk Jan Dundas uit Noordwolde verwelkomen ook de locomotief van harte en omarmden het idee van de werkgroep, die eerder het tramstation wilde kopen. Ook die werkgroep wilde al de tram weer in zijn volle glorie opknappen en tentoonstellen in Noordwolde. Het liefst bij dat tramstation. De initiatiefnemers gaan zich na de overdracht inzetten om dit culturele erfgoed van Noordwolde te behouden voor de toekomst.

‘Hoogtepunt voor Noordwolde’

De gemeente Weststellingwerf, het Vlechtmuseum en het DAN zijn volgens directeur Streefland zeer verheugd dat dit stukje erfgoed naar Noordwolde komt. ‘We vieren deze dag echt als een hoogtepunt voor het erfgoed van Noordwolde.’ Wethouder Roelof Theun Hoen, die donderdag ook mee gaat, geeft aan blij te zijn dat de locomotief komt. De gemeente biedt ondersteuning aan deze eerste fase: het naar Noordwolde halen van de locomotief. De tweede stap is dat de partijen met een goed plan komen om de locomotief te restaureren.  

Eerst renoveren

Dirk Jan Dundas: ’Het casco van de NS 164 ligt in verschillende onderdelen klaar voor transport.’ De locomotief is eerder deels gebruikt voor restauratie van de nog steeds rijdende 'zusterlocomotief' de NS 162. Nu de locomotief feestelijk wordt onthaald in Noordwolde kunnen we eindelijk zeggen ‘we hebben hem weer terug!’.' Alle betrokken partijen gaan de komende tijd om de tafel om dit kenmerkende historisch object voor de renovatie en presentatie gereed te maken. Het is volgens directeur Streefland een waardevolle aanvulling voor het culturele erfgoed van Noordwolde met zijn kenmerkende vlechtindustrie waar de locomotief een gezichtsbepalende rol heeft gespeeld.

 

 

Nieuws

Meest gelezen