Maargies Hoeve krijgt voedselbos van een hectare groot

Naast bomen en planten wil de familie Nijk er ook een minitheater, uitkijktoren, waterelement, kunstobject en een bijenkast realiseren. René Wiegmink

Kallenkote - Een walnootboom, een mispel en een krentenboom groeien sinds kort achter de Maargies Hoeve. Ze vormen het prille begin van een voedselbos. De opbrengst van de eetbare kruiden, planten, struiken en bomen wil de zorgboerderij zelf gaan gebruiken.

Zorgboer Lu Nijk had al vaker wat over een voedselbos gelezen. Zo’n bos met eetbare kruiden, planten, struiken en bomen leek hem ook wel iets voor zijn zorgboerderij. „Een voedselbos past goed bij de Maargies Hoeve. Onze deelnemers kunnen daarin werken en de opbrengst gaan we gebruiken voor het Kooklokaal en de Theeschenkerij,” legt hij uit. Het gaat hem om ook om ‘een stukje beleving’. „Voor iedereen is het prettig om door een bos te lopen en de zon op je gezicht te voelen.” Hij wijst aan dat het voedselbos in het weiland zal verrijzen tussen de groentetuin achter de Maargies Hoeve en de wal vlak voor de snelweg. Hier is ruimte voor een voedselbos van bijna een hectare groot. Naast bomen en planten wil Nijk er ook een minitheater, uitkijktoren, waterelement, kunstobject en een bijenkast realiseren. „En een rolstoelvriendelijk pad! Dat is een must,” voegt hij toe.

Zeven lagen

Martijn Aalbrecht uit Hengelo was een van de eersten die acht jaar geleden een voedselbos in Twente aanlegde. Als zelfstandig adviseur helpt hij nu anderen daarmee. Gemeenteraadslid André Bus bracht Nijk in contact met hem. Aalbrecht vertelt dat een volgroeid voedselbos uit zeven lagen bestaat. Dat zijn grote notenbomen, kleinere noten- en fruitbomen, struiken, kruiden en vaste groenten, wortels en knollen, bodembedekkers en klimplanten. De Twent gaat een tekening maken en geeft adviezen welke beplating geschikt is voor het voedselbos. „De bomen en planten leveren voedsel op of spelen een rol in het systeem, zoals planten die insecten aantrekken die voor bestuiving zorgen.” Het voordeel van een voedselbos is volgens hem dat het de biodiversiteit bevordert en CO2 bindt en zo meehelpt klimaatverandering tegen te gaan.

‘Na een jaar kunnen we de eerste bessen plukken’

Medewerker Joanne Lubbinge van de Maargies Hoeve gaat de aanleg van het voedselbos coördineren. In een vlog op de site van de zorgboerderij is te zien hoe ze met hulp van een aantal deelnemers de eerste boompjes in een kruiwagen naar het weiland transporteert. Volgens haar duurt het wel een jaar of vijf voordat het voedselbos helemaal af is. „We gaan bomen en planten in fases aanplanten. Het is een grote investering, die we langzaam terug hopen te verdienen. Pas na een jaar kunnen we de eerste bessen plukken en na acht jaar fruit en noten.”

Moerbei en mispel

Als pluspunten van het voedselbos noemt Lotte Nijk dat het onderhoudsarm is en zichzelf in stand houdt. „We gaan geen kunstmest en bestrijdingsmiddelen toepassen,” benadrukt ze daarbij. Nijk vindt het een mooi voorbeeld van natuur-inclusieve landbouw. In het voedselbos gaat het er dus totaal anders aan toe dan in ons huidige economische model, waarin natuur en landbouw gescheiden zijn en waarin producenten op korte termijn opbrengst verlangen. „Het voordeel van een voedselbos is dat je er groente en fruit kunt verbouwen die je niet in de supermarkt vindt, zoals oude soorten, waaronder moerbei en mispel, maar ook nieuwe soorten zoals een kruising tussen pruim en perzik,” vult Aalbrecht aan. De olijfwilg, pecanboom en paw paw zijn volgens hem voorbeelden van minder bekende bomen die goed gedijen in een voedselbos.

Boerderijwinkel

Een voorwaarde van een voedselbos is wel dat het fruit en de groente na de oogst meteen verwerkt moeten worden. Voor de Maargies Hoeve is dat geen probleem. De zorgboerderij kan deze producten gebruiken in de Theeschenkerij en in de maaltijden die ze serveert in het Kooklokaal. Ook gaan de medewerkers het fruit samen met de deelnemers inmaken voor de verkoop. „We willen dat komend voorjaar ook gaan doen vanuit een nieuwe boerderijwinkel achter de Theeschenkerij,” merkt Lotte Nijk nog op. Naast opbrengsten van het voedselbos gaat de Maargies Hoeve hier eigen vlees, streekproducten, opgeknapte meubels en houtproducten verkopen. De deelnemers van de Maargies Hoeve maken deze meubels en houten woondecoraties met veel passie op de houtbewerkingslocatie in Wapserveen.

Nieuws

menu