Meer ruimte op elektriciteitsnet door tijdgebonden contracten; meer mogelijkheden voor zonnepark bij Meppel

Zonneparken.

Doordat netbeheerder Enexis en PowerField (eigenaar van zonneparken) een tijdgebonden contract met elkaar hebben gesloten, komt de weg vrij voor meer capaciteit op het elektriciteitsnet. Het te bouwen zonnepark bij Meppel biedt zo meer mogelijkheden.

Powerfield kan op deze manier een tweede zonnepark aansluiten in Emmen. In Meppel wordt de vaste aansluiting verkleind, waardoor er ruimte komt voor anderen. Een tijdgebonden contract was er nog nooit eerder.

Het elektriciteitsnet zit propvol. De netcapaciteit kan worden uitgebreid door het bijbouwen of verzwaren van bestaande stations of het leggen van dikkere kabels. Zoiets duurt zeven jaar. Door batterijen die stroom opslaan, is het mogelijk om de capaciteit ook buiten piekmomenten maximaal te gebruiken. Daardoor ontstaat ruimte voor nieuwe duurzame initiatieven. Op dezelfde aansluiting kunnen op die manier tot wel vier keer zoveel zonnepanelen worden aangesloten.

Praktijkvoorbeeld

Een praktijkvoorbeeld, dicht bij huis: Powerfield krijgt tussen Wanneperveen en Meppel een (nog te bouwen) zonnepark van bijna 27 hectare met een capaciteit van 36 megawatt. Door een batterij te plaatsen die het teveel aan opgewekte stroom opslaat, is op piekmomenten slechts 25 megawatt nodig. De resterende 11 megawatt wordt door Enexis door tijdgebonden contracten geleverd aan nieuwe initiatieven.

Nieuws

menu