Meisje uit Meppel zit jarenlang klem. Haar stiefvader is agent, maar stuurt seksberichten en filmt haar stiekem onder de douche

Beeld ter illustratie. Foto: Shutterstock

Beeld ter illustratie. Foto: Shutterstock

Een minderjarig meisje uit Meppel liep jarenlang rond met een ondraaglijk geheim. Haar stiefvader uit Smilde was politieagent en stuurde haar talloze seksueel getinte berichten. ,,Waar moet je dan heen met je verhaal?’’

Als het meisje nog jong is krijgt haar moeder al een relatie met de man (52) uit Smilde. De verhoudingen zijn goed en na zo’n twee jaar begint het meisje de politieman te zien als haar echte vader. Een mooie tijd, omschrijft ze zelf.

Dat verandert wanneer ze in de puberteit raakt. Haar stiefvader wil steeds vaker weten met wie ze omgaat en waar ze uithangt als ze op stap is. Als ze niet snel reageert op berichtjes, negeert hij haar soms een week. Ook als hij als agent in de binnenstad van Meppel nachtdiensten draait, komt ze haar stiefvader geregeld tegen. Uiteindelijk als ze bij een vriendin logeert in 2020, doet ze een ontboezeming die heel wat levens op zijn kop zet.

‘Je bent mijn vader. Doet dit maar bij mama’

Ze vertelt hoe haar stiefvader jarenlang appjes stuurt, die steeds heviger aansturen op seks en het sturen van naaktfoto’s. Hij verstuurt teksten over samen wakker worden, masseren en ‘je overgeven aan een ander’. Ook legt hij condooms onder haar kussen en stuurt hij haar linkjes naar websites van lingeriewinkels. ‘Een mooi setje voor jou.’ Ze probeert hem duidelijk te maken dat wat hij doet niet kan. ‘Je bent mijn vader. Doet dit maar bij mama’, stuurt ze. Maar het haalt niets uit.

Het meisje kan al die tijd nergens haar verhaal kwijt. Ze zit klem. De goede relatie van haar moeder met de man uit Smilde zal op de klippen lopen als ze het haar vertelt. Maar in het geheim naar de politie stappen, is geen optie. Daar werkt haar stiefvader zelf. ,,Ze heeft zich jarenlang onveilig en ongemakkelijk gevoeld in haar eigen huis’’, zegt haar advocaat donderdag in de rechtszaal in Zwolle.

Politieman blijkt verder te zijn gegaan dan meisje vermoedde

Na haar verhaal gedaan te hebben, doet ze niet veel later aangifte bij de politie. De geest is uit de fles. Maar uit onderzoek van de recherche blijkt dat de politieman uit Smilde nog veel verder was gegaan dan ze vermoedde. Haar stiefvader blijkt haar stiekem te hebben gefilmd. Op zijn telefoon worden beelden gevonden waarop ze aan het douchen is of zich omkleedt in de badkamer.

,,Het is verliefdheid geweest, denk ik’’, verzucht de oud-agent tegen de rechtbank. ,,Nu voel ik me walgelijk. Het is verwerpelijk wat ik heb gedaan, maar ik wilde nooit écht seks met haar. Dat is ook nooit gebeurd.’’ Die intentie kunnen de drie rechters maar moeilijk uit de talloze berichten halen. Laat staan het heimelijk filmen. ,,Ik zag misschien wel een jonge versie van mijn vriendin in haar’’, geeft de man toe.

‘U heeft haar opgezadeld met levensgroot geheim’

,,U heeft haar door uw eigen gedrag opgezadeld met een levensgroot geheim’’, zegt de officier van justitie tegen de oud-agent. Ze eist 15 maanden celstraf, waarvan een half jaar voorwaardelijk tegen de oud-agent. Niet alleen vanwege het vermeende online ontucht, stalking en een poging tot verleiding van zijn minderjarige stiefdochter.

Ook vindt zijn ex-vriendin na de scheiding bij het opruimen van het huis dure jassen en een autosleutel, die afkomstig blijken uit een inbeslagname die de man uit Smilde deed als agent. In een rapportage in het politiesysteem schreef de man de spullen te hebben gedoneerd aan het Leger des Heils, wat niet kan zonder toestemming. Maar in werkelijkheid bewaarde hij het thuis. Een van de jassen droeg hij weleens. In 2020 werd hij bij de politie ontslagen.

Zijn advocaat vraagt een veel lagere straf, omdat volgens hem de berichten - hoe verwerpelijk ook - niet bewijzen dat hij daadwerkelijk seks wilde met zijn stiefdochter. De rechtbank doet 13 april uitspraak.