De gondelvaart in Belt-Schutsloot.

Met smart wachten op doorgang corso's en gondelvaarten: 'Maar nu is het vooral afwachten'

De gondelvaart in Belt-Schutsloot. Archieffoto Wilbert Bijzitter

Steenwijkerland - De organisaties van corso’s en gondelvaarten in Steenwijkerland kunnen momenteel niet anders dan een afwachtende houding aannemen. De evenementen vinden plaats in augustus. Desondanks wordt wel nagedacht over diverse scenario’s. „Vorig jaar zijn we behoorlijk naïef geweest.”

De gondelvaart in Giethoorn mag dan wel niet zo groots zijn als de evenementen in de omgeving, een publiekstrekker blijft het. Volgens voorzitter Dinie Toet wacht de organisatie nu vooral af. „Vorig jaar zijn we aardig lang doorgegaan. Nu is het beter om te wachten, voordat we alles in het werk stellen.”

Een plan vol scenario’s is er in Giethoorn niet. „We zitten aan de gracht, dus als we daar wat neerzetten, heb je snel te maken met veel te veel bezoekers op een te kleine ruimte. Dat risico willen we absoluut niet lopen. Scenario’s zijn er niet: het is doorgaan, of niet doorgaan. Zodra we het idee hebben dat de gondelvaart door kan gaan, dan is het snel genoeg voor elkaar. Daar ben ik niet bang voor. Met de financiën zit het ook goed, we hebben een gezonde buffer”, aldus Toet.

Stand-by

„Vorig jaar zijn we behoorlijk naïef geweest”, meent ze. „We hebben lang gedacht dat het wel door zou kunnen gaan. Daar zijn we voorzichtiger door geworden. De gondelbouwers stonden stand-by, waren klaar om te gaan bouwen. Op een gegeven moment was het wel fijn dat we ons best hadden gedaan voor het geval het wel doorging. Het was echt niet mogelijk, dus dat gaf ademruimte. Er was gelukkig nog niet teveel energie in gestoken. Mensen zijn hier wel vrij makkelijk: het is wat het is.”

Toet heeft zich wel zorgen gemaakt. Blijft de gondelvaart ook onder bouwers levend? Zijn er genoeg bouwers? „Vorig jaar hadden er meer gondels meegedaan dan eerder, het enthousiasme was dus groeiende. Een ingelaste pauze is aan de andere kant misschien niet verkeerd geweest, zodat we straks met nieuwe energie bezig gaan”, besluit Toet hoopvol.

‘Je moet ze geen dikke worst voorhouden’

Belt-Schutsloot zijn ze jaarrond druk doende met de gondelvaart. Binnen de hele gemeenschap leeft het evenement. „We zijn aan het inventariseren van wat kan. Het is lastig, de regelgeving verandert haast met de dag”, zegt voorzitter Gert Weijs.

„Ons uitgangspunt is dat we dit jaar een gondelvaart op poten zetten. Of het lukt is een tweede. Het moment waarop we beslissen ligt ergens in april. Als het dan nog niet duidelijk is, zijn we misschien genoodzaakt het weer af te blazen.”

In een normaal jaar zijn randzaken, zoals muziekbands, catering, feesttenten en vuurwerk, rond deze periode al geregeld. „Daar hoef je nu nog niet eens over na te denken. Het is afwachten.” De pijn van het cancelen van vorig jaar was er. Maar, zegt Weijs: „Het kan beter één keer goed zeer doen en dat iedereen teleurgesteld is, dan dat je het laat aanmodderen tot het laatste moment. Is het duidelijk, dan kan iedereen plannen maken voor vakanties en andere sociale bezigheden.”

Vakantie?

„Mensen begrijpen wel wat er loos is, volgen het nieuws. Men doet niet moeilijk. Gondelbouwers hebben wel tijd nodig en daarom moet je vrij vroeg in het jaar wel keuzes gaan maken, dat we niet iedereen een dikke worst voorhouden.”

In Vollenhove is een complete routekaart uitgestippeld, met scenario’s van A tot en met G. Daarover wordt in Belt-Schutsloot wel nagedacht. „Er zijn legio mogelijkheden. Maar ja, je bent van veel afhankelijk. De beslissingen vallen later dit jaar. En twee jaar zonder? Dat duurt wel heel erg lang. Dan gaat de vakantie misschien wel wennen, dat moeten we ook niet hebben.”

‘Ze vonden het een mooie leidraad’

De Vollenhoofsche Vereniging Voor Volksvermaken presenteerde onlangs een schema met daarop zeven scenario’s voor het corso in Vollenhove. De opties, van A tot G, schetsen de mogelijke routes die de organisatie kan bewandelen. In scenario A gaat de organisatie ervan uit dat het Corso doorgaat onder normale omstandigheden. In geval van scenario G gaat het corso helemaal niet door.

Voorzitter Han Knol heeft het plan vorige week dinsdag gepresenteerd tijdens een vergadering van de corsokoepel. „Ze vonden het een mooie leidraad. ‘Hier kun je wel wat mee’, klonk het. Er zitten allerlei mogelijkheden in. Van het veranderen van parcours, tribunes, een stilstaand corso. Op het moment dat we kans zien iets te organiseren, kijken we welke scenario’s mogelijk zijn.”

Om tafel

Knol hoopt van harte op het doorgaan van het corso. „We hebben de afspraak met de wagenbouwers dat we dit jaar iedere maand om de tafel gaan. Zo volgen we de laatste ontwikkelingen en richtlijnen. Vorig jaar had iedereen er begrip voor. Stel dat je het nu weer volledig moet afgelasten, gaan er misschien wel andere dingen spelen: misschien dat er dan mensen zijn die vinden dat meer rust en ontspanning toch best goed beviel. De harde kern wil, wat er ook gebeurt, blijven bouwen. Het moet allemaal wel verantwoord gebeuren, dat weten de wagenbouwers ook. We zijn er heel serieus mee bezig, op een verantwoorde manier.”

De Christelijke Oranjevereniging Sint Jansklooster heeft voorgenomen om de geplande feestweek van april niet in de gewenste vorm door te laten gaan. Later dit voorjaar wordt bekeken of een alternatief programma mogelijk is. Over het corso, dat gepland staat op de derde vrijdag van augustus, is nog geen duidelijkheid. Mogelijk is er in mei een beslissing genomen.