Militairen Johannes Postkazerne Havelte veroordeeld voor handel in drugs

Foto: ANP ANP

De militaire rechtbank in Arnhem heeft een aantal soldaten uit Noord-Nederland veroordeeld voor het bezit en het verstrekken van harddrugs in 2019 op de Johannes Postkazerne in Havelte.

Negen militairen – uit onder andere Exloo, Bovensmilde, Ter Apel en Hollandscheveld – kregen een forse boete of een werkstraf opgelegd. Een 34-jarige militair uit Assen en een 32-jarige militair uit Bedum werden vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs.

Alle verdachten moesten eind mei voorkomen bij de Meervoudige Militaire Rechtbank. De elf maakten deel uit van het grootscheepse onderzoek met de naam ‘Tiona’, naar drugsgebruik onder militairen in Noord-Nederland.

Twee militairen vrijgesproken

De zaak kwam aan het licht toen een 27-jarige militair uit Exloo op 19 juli werd aangehouden in Meppel. Hij had cocaïne bij zich. In zijn telefoon bleken heel veel drugscontacten te zitten, vooral in de Johannes Postkazerne. Hij speelde ook meteen open kaart bij de marechaussee. Dat leidde tot de arrestatie van een groot aantal militairen.

De helft van de opgepakte militairen ontkende dat ze drugs gebruikten, maar in getuigenverklaringen, WhatsApp-gesprekken en betaalbewijzen via Tikkie zag de rechtbank voldoende bewijs. Slechts twee militairen werden vrijgesproken. Hun WhatsApp-gesprekken waren te onduidelijk. De 27-jarige ‘hoofdverdachte’ uit Exloo kreeg een werkstraf van 180 uur opgelegd.

Nieuws

menu