Monumenten en mozaïeken gaan prima samen in Frederiksoord

Het Open Monumentenweekend in Westerveld speelde zich vrijdag, zaterdag en zondag af in de Koloniën van Weldadigheid. Drie dagen lang konden bezoekers van het onlangs tot UNESCO Werelderfgoed uitgeroepen gebied meer dan dertig monumenten en bezienswaardigheden bezoeken die het unieke verhaal vertellen van de Koloniën van Weldadigheid.

Op de fiets langs de monumenten.

Op de fiets langs de monumenten. Foto: Gerrit Boer

Veel bezoekers combineerden een bezoek aan een van de vele monumenten met de activiteiten die rond het Corso Frederiksoord in de Koloniën waren georganiseerd. Een deel van de fietspuzzeltocht leidde de deelnemers niet alleen langs de prachtige mozaïeken maar ook langs de verschillende monumenten die Frederiksoord en Wilhelminaoord rijk zijn.

De Kolonietram en de Elektrische Kolonie Express waren zondag tijdens de rondritten vaak tot de laatste plaats bezet. Veel belangstelling was er ook voor het Koloniehuisje waar koloniste Jansje Biemans alle geheimen van 200 jaar geleden vertelde. Ook gingen veel belangstellenden terug in de tijd en namen ze plaats in de schoolbanken van het Kolonieschooltje op het terrein van de oude Tuinbouwschool. Juffrouw Gootjes liet ze daar zien hoe het er in de kolonietijd aan toeging op school.